2008-10-11
一行3人去到大埔墟街市食泰国菜, 各食档枱排得满满, 人山人海, 去到泰藉伙计帮我地揾位, 唔驶3分钟就"滕"咗张枱俾我地, 犀利一去到睇个menu, 价钱都几抵食, 比市区平2成有多, 我地跟住叫咗以下几样野食....1) 泰式拼盘2)沙爷串烧(猪牛鸡x各2)3)香叶炒饭4)咸鱼炒芥兰5)乌头(炉上)1)拼盘(炸虾饼,炸鸡翼,春卷,鱼饼)---4样都好好食, 可能近街市关系, 海鲜食材新鲜, 鱼饼内有香茅香味, 春卷卷著原条虾炸, 炸虾饼松脆唔觉油腻, 鸡翼细细只但几入味, 有埋泰式辣酱同酸梅酱点, 减少油腻感, 唔错2)沙爷串烧---烧得有少少㶶, 几香口, 试咗牛同鸡, 点埋附上沙爷酱, 甜甜地辣辣地, 好好食呀3)香叶炒饭(猪)---呢个系我地觉得成日都食菠萝炒饭同虾酱炒饭, 叫伙计介绍既, 味道属于浓, 但配料其实唔多, 伙计话主要食佢香味, 味道ok啦, 不过就油咗d, 逊色d喇, 有食剩...4)咸鱼炒芥兰---d芥兰好靓, 加埋咸鱼好开胃, 呢碟都清埋5)乌头(炉上)---乌头炉上外, 亦有碗汤另上, 俾客人一路食一路加汤落去煮, 鱼一d都唔腥, 够新鲜, 肉同汤煮过后
1) 泰式拼盘
2)沙爷串烧(猪牛鸡x各2)
3)香叶炒饭
4)咸鱼炒芥兰
5)乌头(炉上)
5)乌头(炉上)---乌头炉上外, 亦有碗汤另上, 俾客人一路食一路加汤落去煮, 鱼一d都唔腥, 够新鲜, 肉同汤煮过后食落有鲜甜味"甚"出, 去到必试
今餐饭除咗个饭争d之外, 其他都verygood, 伙计有礼同几快手, 环境热闹多人又别有一番风味, 3个人加埋只系食咗二百多, 值得一试。