2020-05-14
呢日又喺西九Food Court揾嘢食,想食嘅餐厅无开或太多人,见到依间米线平平哋就试下啦😬。小店由一男一女(中年)经营,佢哋都几友善嘅,但成程不断赞美支付宝有几方便😅,不过我俾现金的...。除咗米线外,小店亦有卖客饭同炒粉面,但我都系想试下米线多啲🍜。招牌小窝米线连一款𩠌定价$29,汤底可拣酸辣、麻辣或清汤;每碗附有酸菜肉碎、韮菜同芽菜。有乜唔啱食同要几辣同老板讲就得👌。我要咗麻辣米线配🐮肥牛同🐔鸡肉,多一款𩠌加$5,有少部份系$6𩠌。凡惠顾满$31就送自制豆浆或蜂蜜菊花露一杯,叫多款𩠌就啱啱好!我叫咗少辣,所以老板都无落好重手,我接受得到的。𩠌料同米线量都几多,仲有两片生菜,但肥牛就比较肥😓。不过更加恐怖嘅系个汤底有愈食愈油嘅感觉,其实本身望落都比较杰身,奇奇怪怪,又好似落咗啲花生酱咁..。食多两啖,我顶唔顺,直头将汤同面分隔开,唔想继续油落去😳。总括嚟讲,一个字讲哂「油」,好彩佢杯菊花露都清清地、帮手解下。我唔知系咪因为麻辣汤底令到佢咁油,可能清汤都一样。定价系平啊,但老实讲应该唔会再帮褅🙈。