2024-12-31 248 浏览
放假约埋朋友一齐黎呢间装修都好泰式风情嘅餐厅试下,未食都比佢装修吸引住。系泰式美食体验中,呢四道菜各具特色。首先,青木瓜沙律作为开胃菜,当然系酸酸甜甜辣辣咁,重点系我认为佢嘅青木瓜好新鲜,好爽口。泰式虾炒金边粉,色香味俱全,虾仁鲜嫩饱满,金边粉弹牙,而且份量十足。酥炸鲜虾毛酥脆,呢个菜系我第一次认识,虽然系酥炸,但食落一啲都冇油腻嘅感觉,松松脆脆,非常好食。最后嘅泰式酸鱼锅我认为系招牌菜。浓郁的汤底融合了酸辣的味道,鱼肉好鲜美,搭配各种新鲜蔬菜,不但可以暖身,而且非常饱肚,佢香浓嘅香茅同埋金不换嘅香气,令到成个锅都非常美味。总体黎讲,呢四道菜品不仅展现了泰国料理的精髓,也带来了味蕾上的极大享受。无论是开胃、主菜还是小食,每一道都让人流连忘返。