2021-09-14
一个人路过,发现平日排队等成粒钟既餐厅门口居然罕见地冇人等位,所以立刻走入去一尝美食。入面其实有好多人,不过安排左楼上比我,环境比较宁静同宽敞,唔错。茶水餐牌小食、主食、饮品都有。饮品叫左一杯 冷泡桃香云南红茶,HKD 19老实讲,唔系好饮得出有桃品,同平时饮嘅茶差唔多,浓道适中,都算几好饮。主食叫左蚝皇猪猪佢话材料有蚝肉、虾尾、五花腩豚肉、猪肉、虾子咁黎到,有两只蚝,size都ok,中等,唔系蚝仔,肉都多嘅。虾尾有3-4只,五花腩豚肉就系剪开咗、小小片的,有4-5片左右,另外有一啲肉碎,虾子嚟嘅时候见到有,一捞就溶晒。蚝肉虾有一些芽菜和肉碎面系扁阳春面。个人认为唔好就咁用筷子夹嚟食,因为会有少少淡;一定要夹落匙羹度,然后连埋汤一齐食先有味。汤底几入味,值得一赞。环境方面,店内一直播住纯音乐,系一啲广东歌同台湾歌,香港人耳熟能详,隔离位间唔中跟唱上一两句,气氛几好。员工服务态度都好,上野食前会提客上小心,路过需要攞嘢又会讲唔好意思。
茶水
餐牌
小食、主食、饮品都有。
饮品叫左一杯 冷泡桃香云南红茶,HKD 19
主食叫左蚝皇猪猪
佢话材料有蚝肉、虾尾、五花腩豚肉、猪肉、虾子
蚝肉
虾