2017-02-28 182 浏览
以为上星期日天气唔好,点知又好天无落雨,即兴同男朋友去西环泳棚影伪文青照。影完坐叮叮去地铁站,却落错车,灰爆。又肚饿,又冻,好想打边炉,但得两条友,不如食一人锅!?此时,即刻揾伟大既OpenRice 帮手,揾到呢间系附近,飞扑咁去。间餐厅系电脑商场,可能系夜晚,好冷清。但当我地入到黎,店员好热情,又好温柔介绍佢地既火锅种类。我叫左$110(细)环球海鲜锅配南瓜汤底,系佢地自家制既汤底。一上,见到咁多配料,好丰富,啲海鲜好大只,完全系超乎想像,以为会揸流滩。一滚左当然饮下淡汤先啦,真系饮得出南瓜味,味道清甜,好养生既感觉。而海鲜中有虾、蚝、带子、青口,八爪鱼,蟹肉棒。每一样都好新鲜,无雪&霉味。仲有好多丸,每个都有馅,好好味。而男友点左个$98安格斯牛肉配佢地既蕃茄汤底,我偷饮左啖汤,好蕃茄,系真材实料!而佢既配料同我既一样,牛肉我都有食一块,味道几好,不过我都系钟意食海鲜多啲。最得我欢心既有两样,一样系个酱汁,因为其中一款系台湾既沙茶酱,自从系台湾食过之后,好挂住呢只酱,竟然俾我发现呢间有,令到我好开心,决定多啲嚟呢度打边炉。另一个系,个火锅配料下面有好多菜,而且火锅仲跟一个饭或者红薯
最得我欢心既有两样,一样系个酱汁,因为其中一款系台湾既沙茶酱,自从系台湾食过之后,好挂住呢只酱,竟然俾我发现呢间有,令到我好开心,决定多啲嚟呢度打边炉。另一个系,个火锅配料下面有好多菜,而且火锅仲跟一个饭或者红薯粉!个锅女仔食唔晒,除非好肚饿,而男仔食完都叫好饱,呢间火锅实在超值!
2017-02-26