2024-06-04
一班朋友仔出去食饭,人多就意见多🧐我自己又成日心大心细,咩菜式都想食𝐝🫣仲想有多选择得黎,又要有营养又低卡💃🏻所以𝐅𝐨𝐨𝐝 𝐑𝐞𝐩𝐮𝐛𝐥𝐢𝐜美食广场就岩晒啦😎入面有𝟏𝟑间餐厅,(部份)仲系米芝莲推介,唔同国家既美食都有齐🤩而且每间餐厅都有由营养师计算既低卡餐单😚重点❣️好天时记得要拣户外用餐区,可以望到维港海景🌊~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~• 🍽 圆.铁板烧𝐅𝐨𝐨𝐝 𝐂𝐨𝐮𝐫𝐭有铁板烧会唔会太正呀。一定要食番件靓牛🥩▪美国牛肩扒配蒜角黑椒盐牛味够浓,油脂好丰富,表面微微焦香,肉汁满满有嚼劲🤓面头有大量铁板炒香既蒜角🧄,再加少少旁边既黑椒🖤 • 盐🧂调味,简简单单已经好正啦。.🍽 老祖食堂 (米芝莲)卖既系西关怀旧街头小食,食左𝟐款招牌菜式。▪传统西关濑粉 一定要有猪油渣吧!店家用西班牙杜洛克猪肉🐮制成黑毛猪油渣,再加埋辣菜脯,配住够晒香口惹味🥣濑粉幼细嫩滑,口感有𝐝似狗仔粉。▪自家制炸糭糭蒸熟左再切片🔪炸香,好似薯饼咁金金黄黄 • 脆卜卜✨.🍽 永年士多▪大碗面 每次食车仔面拣𩠌都拣好耐,嗌个大碗面搞掂晒🍜一碗有𝟏𝟎样𩠌,劲满足🤰🏻(鸡中翼
我自己又成日心大心细,咩菜式都想食𝐝🫣
仲想有多选择得黎,又要有营养又低卡💃🏻
所以𝐅𝐨𝐨𝐝 𝐑𝐞𝐩𝐮𝐛𝐥𝐢𝐜美食广场就岩晒啦😎
而且每间餐厅都有由营养师计算既低卡餐单😚
重点❣️好天时记得要拣户外用餐区,可以望到维港海景🌊
🍽 圆.铁板烧
▪美国牛肩扒配蒜角黑椒盐
牛味够浓,油脂好丰富,表面微微焦香,肉汁满满有嚼劲🤓
🍽 老祖食堂 (米芝莲)
卖既系西关怀旧街头小食,食左𝟐款招牌菜式。
▪传统西关濑粉
▪自家制炸糭
糭蒸熟左再切片🔪炸香,好似薯饼咁金金黄黄 • 脆卜卜✨
🍽 永年士多
▪大碗面
每次食车仔面拣𩠌都拣好耐,嗌个大碗面搞掂晒🍜
一碗有𝟏𝟎样𩠌,劲满足🤰🏻(鸡中翼 • 鸡翼尖 • 鱿鱼 • 猪肠 • 猪皮 • 鱼蛋 • 萝卜 • 猪红 • 红肠 • 菜)
汤底味浓带有药材香,唔系味精汤🥄
🍽 台蔡卤肉饭
▪药膳排骨汤
养生生活,饮番碗药膳汤🍲用左十几种中药材 (当归 • 甘草 • 川芎 • 熟地 • 肉桂 • 杞子...) 慢熬多个钟头🔥
饮完成个人即时暖笠笠,劲温补既感觉🫶🏻
汤料既一字⻣,可点住店家自家特制腐乳酱食 🥢
最后...我仲食左个甜品埋尾🤭
🍽 冲绳二段料理
▪冲绳海盐焦糖雪糕冬甩
招牌冬甩麻糬外脆内软,蛋香味超出😚
自家制既冲绳海盐焦糖酱🤎,咸咸甜甜唔会腻
配埋云呢嗱雪糕🍨,又冻又热劲爽呀!😝
唔想咁邪恶既,可单买🫢▪冲绳狮莎冬甩
有𝟖款口味可拣 : 黑白朱古力 • 𝟓𝟖%黑朱古力 • 士多啤梨 • 海盐焦糖 • 紫薯 • 抹茶 • 牛奶黄豆 • 阿华田