2022-08-15
约咗成个月嘅饭局终于兑现,今次完全冇参与拣餐厅,净系知道食铁板烧。咁啱撞正喺隔离会展摆完Booth,过返黎食铁板烧劲方便,就喺消防局对住入去海景万丽酒店3楼。门口入去长廊有几间房,再直入系大厅。1.鳕鱼干未齐人紧系黎个佐酒小吃,初头以为好似平时食日本嘢果d 河豚干咁烟靭,原来系薄薄脆口嘅,咁仲好呀费事食饱个肚。正式食第一道菜前,先黎个炸蒜片,朋友食过话好正,一句话「要多d」果时我都冇为意,点知师傅倒完一个大汤碗再接住下一个大汤碗!系一堆蒜片山,我心谂,食完个口应该好臭😂不过个蒜片好鬼正,好似食紧栗米片咁脆卜卜,我钟意呀❤️2.车海老海老好大只又新鲜,烧完师傅起壳切埋食得!3.帆立贝烧嘅时间恰到好处,唔会为嫰口而烧唔熟,亦完全冇烧过龙。4.澳洲和牛舌牛舌爽口,但就冇特别大惊喜5.鸭肝鸭肝好香,可能本身我好钟意食鹅肝鸭肝😂不过提提大家唔洗食埋新鲜煎出黎果块松菱方包,系用黎吸油嘅,而当时我肚饿就食咗一半,隔离位个朋友食哂成块😂唔好嘥咗个位喇6. 鳗鱼鳗鱼拎上枱已经见到好厚肉,大慨第2道菜已经开始烧,不过由于放喺侧边慢烧所以排到第5,6道菜先轮到佢,不过真心值得等待,第一次食烧鳗鱼个皮好似焦糖炖
门口入去长廊有几间房,再直入系大厅。
1.鳕鱼干
不过个蒜片好鬼正,好似食紧栗米片咁脆卜卜,我钟意呀❤️
2.车海老
海老好大只又新鲜,烧完师傅起壳切埋食得!
3.帆立贝
烧嘅时间恰到好处,唔会为嫰口而烧唔熟,亦完全冇烧过龙。
4.澳洲和牛舌
牛舌爽口,但就冇特别大惊喜
5.鸭肝
6. 鳗鱼
鳗鱼拎上枱已经见到好厚肉,大慨第2道菜已经开始烧,不过由于放喺侧边慢烧所以排到第5,6道菜先轮到佢,不过真心值得等待,第一次食烧鳗鱼个皮好似焦糖炖蛋个面咁脆,香脆得来鱼身一d 都唔干,值得推荐!
7.鲍鱼
鲍鱼好大只,大过篮球员只手,见过未食过,放落铁板烧果下谂起去日本时嘅跳舞鲍鱼💃软糯唔靭好腍身👍🏻
8.美国薄烧牛肉
铁板烧必食薄烧牛肉,个人钟意加多d 葱花喺入面,因为食到衣个地步已经开始有少少油腻感觉,葱花青草香啱啱好中和一下牛味及油腻感。
9.A4日本西冷
入口油脂丰富,香浓口感入口即融,不过已经好饱所以只系食咗2小块。
10.牛肉烧饭
先炒细细蔬菜粒再加牛肉粒烧饭,已经饱到食唔落,只系试咗2啖又系放弃咗,不过牛肉好够油香,成个饭喺咁饱状态下都仲系觉得好好食,加上蔬菜粒好多又切得好细又均匀,完美地平衡油腻感👍🏻
*最后,有一个项目要必提,就系加砂糖嘅烧面包条,果个听落好普通但好食到晕咗!
*酒水为自携品