2019-04-08 99 浏览
今日难得系湾仔放lunch,咁梗系周围去揾啲好囧食。湾仔既横街好出名有好多小店美食,然后行到黎呢条横街,见有好多街边店舖,就入去睇下,然后揾到呢间拉面店好彩门口有个红色既大灯笼先冇错过呢间舖。本身以为会好细间,但入到去楼低好高,同埋装饰都好靓,而枱与枱之间既间隔都几大,同朋友倾计都唔惊隔离会听到🤔讲返野食啦,有鉴于本人系呢个黑蒜既fans, 见佢又系推介就谂都冇谂就叫左呢个黑武士($83)然后因为午市优惠+$15有饺子+汽水,于是就叫左黎试😋其实一开始见到既时候有啲shock ,可能系因为个卖相麻麻,有啲似个啲酸辣粉,不过食左一啖之后发觉有少少失望。首先系个汤底,本身自己唔系一个重口味既人,但个汤底真系有少少淡而无味,最紧要系一啲黑蒜既味都冇,可能下次要嗌浓/特浓先入味啲。另外,佢拣拉面可以拣叉烧(BBQ) 又或者 豚角煮(Porkbelly) 又或者御屋(Mix)。而贪心既我拣系拣左mix 啦,但可惜既系啲叉烧既咬口好奇怪,冇个种入口即溶既感觉,而豚角煮反而surprise我,有好多唔同既口感,味觉唔错。然后+$15 换左两只汤饺。本身以为会系煎饺,怪就怪自己冇问清楚啦,不过汤饺既汤

黑武士

然后+$15 换左两只汤饺。本身以为会系煎饺,怪就怪自己冇问清楚啦,不过汤饺既汤底好香好入味,食完好满足。

因为两点后入去食既关系,仲有9折优惠,认真几抵食,下次再想食拉面都会黎试下其他既🤔