2022-04-15 581 浏览
今日同一位老朋友同大家嘅老公出咗港岛行山。每次行完山都好想食碗热腾腾嘅米线。由于唔想食啲大路餐厅,于是上网睇吓有无啲人气小店,发现好多人都推介金西南米线。好!出发!餐厅嘅门面同装修都好平民化(即系⋯有啲残旧😅)。正!我最钟意哩啲咁down to earth嘅舖头🥳。叫咗个云南小锅米线🍜(中辣$29),加腩肉($8)、猪大肠($8)同牛肝菌($8)。系,你无睇错,系牛·肝·菌!咁特别嘅选择就梗系要叫嚟试吓啦!米线份量适中,软硬适中,煮得啱啱好。但汤底有少少🤏🏽失望,略嫌比够清淡及欠层次,辣味唔够香,亦未能融入汤底内,酸味亦欠缺。腩肉比较嚡口同硬,如果可以半肥瘦会香啲。猪大肠就唔错,好香口同淋,食落唔会靭。牛肝菌味道好新奇特别,最初谂住系好似西餐嘅味道,点都无谂过会系腌制带酸辣味的,口感好滑好软身,哩个配菜我俾爆趣!值得一试!注:下午茶有饮品送🥤

注:下午茶有饮品送🥤
云南小锅米线