2024-05-07
日本菜就食得多啦,日式素食真系好少见!最近去咗Kyoto Joe食素食半自助晚餐,颇有惊喜。其实好多好多年前都食过Kyoto Joe几次,印象唔错,所以呢次嚟试下日式素食都几期待!素食放题($530pp)无限量供应20款日式素食菜式,包括:前菜、炉端烧、炸物、卷物、热食,另外仲可以选择一款主菜。前菜:绿天使他他呢个模仿Kyoto Joe招牌菜式金枪鱼他他,但其实系全蔬菜整成,味道微辣香口,同招牌菜相似度都几高!同生菜一齐食会更加爽脆!呢个好食到encore咗几次,哈哈!菠菜沙律、 海云、 冷奴呢几款前菜都系平时日式料理常见嘅冷盘,清新开胃。炉端烧(青椒仔、豆腐、甜蕃薯、银杏、素鸡)呢度嘅炉端烧水准唔错,唔会烧得过干或过熟。钟意豆腐,烧至外脆内软,好食!炸物:椰菜花天妇罗呢款天妇罗淋上甜酸酱汁,有D似食紧韩式炸鸡。苹果天妇罗、紫苏叶素鸡天妇罗炸浆好薄,包住香甜嘅苹果都几特别。卷物(墨西哥卷、杂菜天妇罗卷、辣味啦啦卷、山芋卷、秋葵卷、黑金卷)呢几款素食卷物几配搭好有创意,调味都唔错,推荐辣味啦啦卷,腐皮包住牛油果、莲藕片、红菜头、银杏,再加上香辣嘅酱汁,有食肉嘅感觉!热盘:素饺子入面包咗素
绿天使他他
呢个模仿Kyoto Joe招牌菜式金枪鱼他他,但其实系全蔬菜整成,味道微辣香口,同招牌菜相似度都几高!同生菜一齐食会更加爽脆!呢个好食到encore咗几次,哈哈! 菠菜沙律、 海云、 冷奴
呢几款前菜都系平时日式料理常见嘅冷盘,清新开胃。 炉端烧(青椒仔、豆腐、甜蕃薯、银杏、素鸡)
呢度嘅炉端烧水准唔错,唔会烧得过干或过熟。钟意豆腐,烧至外脆内软,好食! 炸物:
椰菜花天妇罗
呢款天妇罗淋上甜酸酱汁,有D似食紧韩式炸鸡。
苹果天妇罗、紫苏叶素鸡天妇罗
炸浆好薄,包住香甜嘅苹果都几特别。 卷物(墨西哥卷、杂菜天妇罗卷、辣味啦啦卷、山芋卷、秋葵卷、黑金卷)
呢几款素食卷物几配搭好有创意,调味都唔错,推荐辣味啦啦卷,腐皮包住牛油果、莲藕片、红菜头、银杏,再加上香辣嘅酱汁,有食肉嘅感觉! 热盘:
素饺子
入面包咗素虾及蔬菜,如果炸得脆口D就更好啦 焗杂菌 杂菜炒乌冬
乌冬烟靭弹性,炒至干爽,落咗甜甜地嘅酱汁,好惹味。 主菜拣咗烟熏鱼 刺身盛合(+$160)
店员喺面前打开盒子,立即烟雾弥漫,散发阵阵烟熏香气。一共有4款刺身,每款都烟熏香入味,最钟意带子,厚切柔软,味道鲜甜。不过要另外加钱性价比就稍低。 同行朋友拣咗另一款主菜--西瓜扒。
原来系用西瓜扮成牛扒,好特别!虽然食落唔似牛扒,但亦都唔似食紧西瓜,个味道好特别,咸咸甜甜。