2023-02-20
星期日放假,去左尖沙咀行街买衫,顺便去食个午餐,喺厚福街揾餐厅,花多眼乱,最后拣左呢间好特别嘅热石烧汉堡,和牛系100%澳洲和牛,平时真系好少见的。入到餐厅,见每个位的枱面都有一条条弯弯的迷你烟囱,用来抽走油烟。坐低后我地点左芝士蛋和牛汉堡扒同埋菠萝烟肉和牛汉堡扒。点完餐冇几耐店员就上左啲前菜、沙律同埋面豉汤比我地,之后再上左一份铁板+搓成球状的、生嘅汉堡黎,佢仲问我地有冇食过,如果冇食过佢就会教您烧汉堡嘅方法。店员教我地用佢附上嘅铲仔先铲开一小份生嘅汉堡,放上刚烧出黎嘅热石,再用铲仔压平佢咁烧,每次唔好烧得太耐,大约3-5秒就要反转再烧,因为块石系好热的,好易会令汉堡烧焦。喺烧嘅中途如果块石唔够热,可以叫店员换过一块热的再继续烧。总括嚟讲,系值得一试的,可以玩下又可以食,不过可能因为系和牛嘅关系,比较多油,一边烧一边都不断有油溢出,食食吓都觉得几油腻。