2023-08-03
今晚揾左间有一d唔平凡嘅dinner buffet食。呢间位于观塘嘅give me 5,店内空间都几大,座位舒适,仲有大玻璃望到外面风景,冇压迫感坐得舒服。另外店内仲设有一个休闲区,有得玩飞镖,桌球。唔岩玩仲可以夹下海鲜,虽然鱼缸唔系话好大,但胜在即夹即整,好玩好食好新鲜。自助吧嘅食物有沙律吧、冷盘海鲜、餐汤面包、刺身、烧物(有烧脆玉瓜、烧茄子、菇类、粟米、烧西班牙猪、烧鸡翼等等)、甜品。除左呢d外,我觉得最正系可以任食main course,有脆炸纽西兰龙脷鱼、烧澳洲羊T骨、黑松露野菌意大利饭、德国咸猪手伴酸椰菜、意大利卡邦尼意粉、牛油煎琵琶虾咸蛋黄忌廉意大利粉、千岛蟹肉双重芝士披萨、美国安格斯肉眼扒同美国西冷(呢2个要加钱)。每次点一样,食完再order,原本我以为自己好强劲,要逐样试晒,点知试3个都已经饱到唔得🤣试唔晒其他了脆炸纽西兰龙脷鱼,等左差唔多45分钟,心中觉得火火嘅时候,上菜时终于明白点解咁耐。原以为系快餐店嘅炸鱼柳呢个想法系错晒,佢系一条完整嘅炸鱼,外表炸到酥脆无比,连骨都可以食埋,而内里系嫰滑嘅鱼肉,味道刚好香酥鲜美,他他汁都可以唔洗要。食一条感觉已经大满足,推荐。
之后叫左个烧澳洲羊T骨,今次好快就有,唔洗十分钟。羊嘅肉质好好,嫰口多汁,羊味香浓,唔会太咸,如果唔够味可配搭烧汁,味道一样出色。
再叫左个德国咸猪手伴酸椰菜,外卖望落好似唔够火喉,但原来食落外皮超好食,脆脆地但又带住嫰滑嘅胶原,肉质系非常腍同入味。
刺身有八爪鱼、吞拿鱼、三文鱼、鲷鱼、同埋几大只嘅牡丹虾,肉质弹牙爽口,非常新鲜,每人每次三款。
烧海鲜已经有既定嘅做法,只要夹好海鲜,然后交比店员,话比佢地听枱号(店员好醒目,其实唔洗讲都知道),然后整好左就会送上。
盐烧贵妃蚌,可以食返本身蚌肉嘅鲜甜味。
椒盐海虾,卖相甚有避风塘嘅风味,虾肉鲜美。
泰式烧鲍鱼,鲍鱼烧嘅时间岩岩好,令到鲍鱼嘅口感q弹,配上酸辣嘅泰式料理汁,几醒胃。
最后要赞赞嘅系饮品,除左麦啤、健康饮品,玻璃樽嘅汽水喺呢个热辣辣嘅天气真系无敌。
另外仲有movenpick雪糕,虽然赢晒,但小试甜品都唔差喔!