2021-04-24
因为朋友E生日,又见网上订位有八折,于是我、阿E、阿P三个就嚟咗呢间餐厅食晚饭😁经过餐厅门口,你会见到一大块落地玻璃,由外面望入店内,一棵仿樱花树尤其吸睛,好有韩国花花cafe嘅感觉,呢度系打咭位嚟咖!餐厅内主要以粉色布置为主,配以花花装饰,再配合柔和嘅灯光,呢个环境真系啱晒拥有少女心嘅我哋望吓个餐牌先,首先我哋叫咗三杯好赏心悦目嘅饮品草莓乳酪沙冰($56) - 我觉得系卖相最靓嘅一杯,朋友P话好饮,当日餐厅亦有好多人点呢杯饮品咖 Dr. Smog($68) - 用菠萝、班兰、热情果、椰子水做嘅特饮,因为加咗椰子水,唔会好甜,清清地,感觉好清新,我一试爱上!饮到最后食埋块焦糖菠萝,焦糖嘅香味加埋多汁鲜甜嘅菠萝,好满足The "Thyme" of spring($68) - 用番石榴、百里香、绿茶、芒果、青柠、木槿做嘅特饮,朋友E话唔太甜,好啱佢口味主菜我哋拣咗两个:香蒜白酒海蚬意粉($118) - 一上枱就香气朴鼻,意粉软硬度适中,蚬亦唔会有沙,汁嘅份量做得刚刚美中不足嘅系配菜比较少,如果可以多少少青椒、黄椒丝等,口感会更好!烤鸡柳蘑菇薄饼($168) - 脆脆嘅薄饼配上少许蘑菇及鸡肉
望吓个餐牌先,首先我哋叫咗三杯好赏心悦目嘅饮品
草莓乳酪沙冰
Dr. Smog
The "Thyme" of spring
主菜我哋拣咗两个:
香蒜白酒海蚬意粉
烤鸡柳蘑菇薄饼($168) - 脆脆嘅薄饼配上少许蘑菇及鸡肉,舖上厚厚嘅芝士,再配上茄汁调味,所以唔会觉得漏,都几好味,可惜性格比唔高
烤鸡柳蘑菇薄饼
小食方面:
炸黑松露薯波配黑松露酱($78) - 薯波做到外脆内软,炸皮里面包裹著已调好黑松露味嘅薯蓉,再配埋黑松露酱,出乎意料地好味
炸黑松露薯波配黑松露酱
小食拼盘($138) - 全餐饭最热气嘅一道菜!迷你烟三文鱼多士、薯角、炸鸡粒、炸水牛芝士条,味道不过不失!但值得一提嘅系脆炸芝士鸡翼我觉得做得唔错,脆口之余,鸡肉唔会好干,仲有肉汁,连埋芝士一齐食,绝配呀!
小食拼盘
我觉得呢间餐厅打破咗传统喺我哋心目中 “好睇唔好食”嘅谂法,所以我哋都话下次会再encore!
*八折后全单约$630