2021-02-17 1025 浏览
呢排忙到傻,但都不忘抽空出去食下饭,放松吓。今次嚟到湾仔呢一间越南餐厅,第一印象系非常有格调,文青打卡味十足。不过食物味道就真系好一般啦。位于湾仔老区,周围都有好多特色餐厅,呢间越南餐厅装修当然唔失色,复古味十足。餐厅环境空间感好大,唔会坐得好迫夹。两个人用餐,上菜时间都算几快。今次叫咗一个越南猪扒碎饭,同埋个经典牛肉河粉,配油炸鬼同牛骨髓。当然都仲有啲前菜小食啦。前菜小食拣咗春卷,沙律同埋鸡翼。成餐饭我觉得前菜已经系算最好食𠮶part😂味道正常,沙律加咗花生粒,酱汁酸酸甜甜,口感唔错,都算几开胃。鸡翼同埋春卷就正常,但就唔会话特别入味,或者个馅好好食。主菜的话,牛肉河粉上菜嘅时候系有一片生牛肉挂系个碗边,浸落汤到佢先会慢慢熟。呢个摆盆好唔好就见仁见智,我个人就唔系好钟意啲嘢生殴殴咁上菜既,所以就觉得视觉上唔系太吸引啦。同埋个牛肉汤底味道唔算好浓同和味,所以整个pho我觉得真系好减分。另外仲加咗钱配牛骨髓同油炸鬼。油炸鬼好干好柴,唔好食。跟住个牛骨髓,有啲一言难尽,因为系半生既,刮到入边啲骨髓因为太生,所以会连住啲骨,整唔到出嚟。仲要有血水流出黎。恕我眼界太窄,我真系未食生嘅牛骨髓。我

前菜

招牌牛肉pho

恕我眼界太窄,我真系未食生嘅牛骨髓。我仲专登问咗侍应系咪生食嘅。个侍应话牛骨髓其实60度左右就食得㗎啦🤣唯有信佢啦下,但其实我内心都唔系好接受到🤣
牛骨髓

第二个𩠌嗌咗猪扒碎饭。呢碟饭真系我怀疑佢唔记得调味同腌肉。所有食材都食得出系新鲜嘅,不过就系冇味。猪扒完全冇底味,连盐同胡椒嘅味都。企喺度𠮶块脆皮腐竹,又系得个脆字,冇味。之后有一块木耳蒸蛋嘅物体,冇味。口感十足美心三送饭𠮶啲肉饼咁。啲饭又系冇味。其实呢个饭系配檬粉𠮶种鱼露,所以其实整碟饭我唯一食到就系鱼露既味。我唔系好知自己食咗啲乜。
猪扒越南碎饭

总体而言呢间餐厅我系唔会再食,有兴趣嘅自己可以去试,不过我觉得呢个价钱,好过佢嘅越南餐厅真系周街都系😂可一不可再。
又系一间食装修,食环境嘅餐厅。