2019-05-05
是日放假,又系为食肥熊与马骝仔出动嘅时候喇,本来谂住千辛万苦,搭车又搭船 之后,终于可以食到为食肥熊最想食嘅水记 ,点知去到门口见到。。。是日休息四个大字! 个人当场失落晒。。。好彩马骝仔提议不如去食越南粉啦, 就系咁,就行咗几条楼梯去到BEP。呢间餐厅,经过2次但都冇食过,今次错有错著终于有机会试。去到正直系中午时分,非常多人! 等咗一 阵终于入到去坐低 ,虽然多人,但环境非常唔错,冷气充足,一坐低就有杯大大嘅薄荷叶水等住妳, 我地睇完餐牌就叫咗两个2 course set lunch 。 我要咗个脆皮云吞虾,生牛肉河粉, 椰子水。 马骝仔就要脆腩肉沙律,生牛肉河粉, 越南咖啡。虽然系lunch time好多人但上菜速度都非常之快 。 唔使一阵 我哋嘅appetizer 就出现咗喇。 我𠮶脆皮云吞虾, 好靓 炸到金黄色, 应该系个炸炉 啱啱换咗油。 咬咗一啖亦都有好多虾好好味。 如果佢唔止两粒就好啦,好食到我停唔到口。 至于马骝仔货脆腩肉沙律,佢都好满意,D腩肉 一啲都唔油 ,仲好有咬口,啲沙律都好新鲜。 当我哋食完appetizer,主角就出现喇, 期待已久嘅生牛肉河粉 ,好大碗,
虽然系lunch time好多人但上菜速度都非常之快 。 唔使一阵 我哋嘅appetizer 就出现咗喇。 我𠮶脆皮云吞虾, 好靓 炸到金黄色, 应该系个炸炉 啱啱换咗油。 咬咗一啖亦都有好多虾好好味。 如果佢唔止两粒就好啦,好食到我停唔到口。 至于马骝仔货脆腩肉沙律,佢都好满意,D腩肉 一啲都唔油 ,仲好有咬口,啲沙律都好新鲜。 当我哋食完appetizer,主角就出现喇, 期待已久嘅生牛肉河粉 ,好大碗,用料仲好新鲜, 喺香港食过几间都冇呢间咁好食。
先讲好啲牛肉 ,全部都系鲜红色好靓,个汤又够浓又够热,睇到啲牛肉慢慢熟,佢个河粉亦都好弹牙, 唔会淋晒, 同埋佢嘅配菜一啲都唔悭!有好多芽菜,薄荷叶, 洋葱, 啲柠檬都系新鲜靓仔! 最值得一赞嘅佢嘅红辣椒, 超级够辣! 整体评分有成九分, 唯一个一分就系扣咗喺 杯椰子水,纯粹个人口味 , JAX椰子水 ,我饮落去觉得怪怪的 ,但唔马骝仔嘅越南咖啡就一百分 ,又够香有够浓。 食完埋单整体都系二百几蚊。 正!