2023-03-28
上次朋友介绍九龙城有间叫做同捞同煲嘅火锅店,所以我就带左屋企人去试。一入到去见到个鱼缸,好大只龙虾郁嚟郁去,见到呢度啲海鲜应该都几新鲜,而上次朋友就叫咗我哋一定要试过海鲜拼盘,所以谂都唔谂就直接嗌咗。个圣子同鲍鱼好值得是,鲍鱼系爽口唔会韧,而带子随口有鲜甜,整体来讲海鲜拼盘系冇介绍错。由于我哋两个人食唔到太多嘢,所以只系带咗两个小食。店员话虾多士同即炸响铃最多人食,所以就试吓。虾多士好脆口无油腻感,而家响铃个建议食法系直接点甜酸汁食,唔系放落汤,好新奇,原来有多一个食法。上次个朋友系海鲜控,所以我哋就跟咗佢个餐单一齐叫,珊瑚蚌同脆鲩腩好大份,虽然价钱唔算平,但系佢真系俾返应有嘅质素,珊瑚蚌好新鲜爽口,而脆肉鲩就够肥够脆,钟意食鱼嘅一定要叫。另外我哋叫咗碟大嘅手切本地牛肉,肉质都几淋身同有油脂感,下次会嚟试吓油香较少,但肉味较重嘅封门柳! 食到呢度其实好饱,但我仲叫左个四宝丸拼盘,其中个牛丸同埋墨鱼丸真系冇得弹。爽口弹牙一定系自己手打。最后食完原来餐厅仲会提供甜品,糖不甩系喺我哋面前整嘅,有诚意得来又好味,唔使再去隔离食甜品!