餐厅: 鴨大哥 (時代廣場)
资讯:

2019-07-24 275 浏览
好耐冇出街食饭,今日Sunday姐请客,介绍去咗铜锣湾时代广场嘅鸭大哥。去到食通天楼下已经见到排队搭䢂嘅人龙,不过对比起以前呢度已经算少咗人。订左枱,一上到去已经可以坐低,朋友话必食嘅就系片皮鸭,当然要叫黎试吓。片皮鸭皮脆肉嫩,鸭味十足,不过我更欣赏嘅系佢透薄同埋烟靱嘅饼皮,每块饼皮中间都夹左一张薄嘅纸, 防止饼皮连埋一齐,饼皮夹上嚟睇系透光嘅, 而且仲有蜡烛系底下热著,防止饼皮冷却影响口感,值得一赞👍🏻!跟住我哋仲叫咗荔枝咕噜肉同埋日本柚子柠檬鸡,超好味!咕噜肉脆卜卜,肉汁丰富!依个咕噜肉同出边做法有少少唔同,为咗令佢更加香脆,表面加咗杏仁片去炸,加埋酸酸甜甜嘅柚子柠檬汁,真系食到停唔到口!另外就叫咗个荔芋肉饼鸭煲同鸭汤泡饭,佢特别在个芋头系加咗肉去整,增加左咬落去嘅层次同味道!而个鸭汤泡饭就刚好中和左之前食咁多炸嘢嘅饱滞感,附上一兜米通,就算浸咗系汤饭入边好耐都仍然系咁脆👍🏻最后叫咗咖啡糕同杨枝甘露做甜品,咖啡糕初头食落去冇咩特别,但吞左落去之后阵浓浓嘅咖啡味先至会再涌返出嚟,钟意咖啡嘅朋友不可错过,杨枝甘露都好好食,不过我就觉得甜咗啲⋯如果减返啲糖就Perfect嘞!又食到捧住个

跟住我哋仲叫咗荔枝咕噜肉同埋日本柚子柠檬鸡,超好味!

又食到捧住个肚走,可能太肚饿啲嘢食太好味竟然唔记得影相😙净系开饭前影咗一张⋯唯有下次帮衬时再影过~
2019-07-19
  • 日本柚子柠檬鸡