2023-04-14
今日庆祝朋友搬新屋,系屋企坐完就系附近食个靓饭,上网见人推荐花贝日本料理既omakase,于是就黎左。呢度楼面好靓,入到黎好大,餐厅安排左我地坐吧台,可以同师傅交流~一坐低师傅问我地有冇咩唔食,一时之间唔太谂到🤣 就随便师傅拍板吧。首先我地食开胃菜,底果d系酸酸甜甜既啫喱,我中意酸野,冰凉好过瘾好开胃。然后系三款刺身,好新鲜,当中我特别中意牡丹虾!好弹牙。之后刺激既环节黎啦,竟然有白子😱😱😱其实平时我唔食内脏,估唔到今次omakase撞到正,咁我唯有试下啦~话说师傅话白子即系精囊,真系要冲破一个心理关口先食得落!不过食落都唔错嘅,一啲都唔声,口感少少弹牙得来又有啲软林林,系几特别,会明白点解有啲人钟意食,不过我都系试一次就够了!因为我真系唔系好敢食内脏。黎食厨师发办嘅人如果唔食内脏记住一开始就同师傅讲~接着呢一味卖相好精美,原来成把扇都系食得的,佢系有啲酸酸甜甜嘅炸物,梅条,口感好似食薯片咁。而上面嘅鱼子酱新鲜就当然唔使讲,好回味!之后有鱿鱼仔5条,爽口弹牙加上面既调咊酱好惹味,好夹。戏玉来了!寿司,首先系赤贝(右下),好爽口新鲜。金目鲷,好鲜甜,多汁。缟縿,好有鱼香既鲜味👍平目,左右
然后系三款刺身,好新鲜,当中我特别中意牡丹虾!好弹牙。
而上面嘅鱼子酱新鲜就当然唔使讲,好回味!
之后有鱿鱼仔5条,爽口弹牙加上面既调咊酱好惹味,好夹。
戏玉来了!寿司,首先系赤贝(右下),好爽口新鲜。
金目鲷,好鲜甜,多汁。
缟縿,好有鱼香既鲜味👍
平目,左右鱼,入口即融,有炙烧既香味,好正。
喜知次,第一次食,超惊喜!!好肥美!!
小肌,鲜鱼味道。
大拖罗,好甜好幸福既感觉!
海胆😍 好甜美👍
玉子,今次嘅做法唔系平时食开嘅口感,特别弹牙。
海胆豆腐汤,好鲜甜。
最后与一个超级好味嘅甜品,抹茶奶冻作结,佢嘅抹茶好浓,日本红豆好甜,好正。