2025-01-07 580 浏览
🐻八合里终于来香港开店啦!唔使舟车劳顿都可以食到一餐美味既牛肉火锅,🐻👩🏻🐻👨🏽知道左就飞奔去沙田既首店过下牛瘾。🐻首店位处地点方便的沙田市广场,一到门口就见到一排排新鲜牛肉,师傅手操手刃将不同部位分割,一碟碟送上客人面前,同深圳店如出一辙。🐻👨🏽睇完餐牌发现除左牛肉外,更有不少海鲜小食熟食,就点左碟小食潮汕壳桃粿试下,外皮脆香,入口软糯,一甜一咸,相当有潮汕特色。🐻汤底拣了原味牛骨汤底,锅底有牛腩萝卜粟米等,然后店员就系我哋面前加入牛骨汤,汤汁鲜味清甜。牛肉就点左鲜切肥牛同精品雪花,每碟都粉嫩鲜红,油花十足,放入锅底十来秒捞起,再沾上酱料柜自行混合的酱料,真系食得过瘾。牛筋丸同牛肉丸都必食之选,口感弹牙满满肉汁,🐻👨🏽真系食左几粒都唔够喉。🐻👩🏻突然想食虾,🐻👨🏽就叫左鲜活九节虾比🐻👩🏻食,睇到虾身由乌黑烫成橙红就起锅脱壳,虾肉弹牙鲜甜,十分新鲜。食完肉自然要少少菜调和下,点左个菌菇拼盘有几种菇类,每种都味鲜爽脆,配上清甜的牛骨汤刚刚好。🐻八合里香港首店食物质素完美还原深圳店,坐位舒适宽阔,可以免去车程时间在香港品尝到八合里高品质的牛肉,对牛魔王的我哋真系一大喜讯。