THE HUNTER

将军澳朋友带咗我嚟呢间主打地中海菜嘅餐厅🍽️食晚餐🤣咁其实乜嘢系「地中海菜」?「地中海菜 (Mediterranean Cuisine)」嘅概念其实只系出现咗几十年,可以追溯到 Elizabeth David 写嘅书 Book of Mediterranean Food (1950),之后就有好多其他作者将呢个概念加以演绎兼发扬光大,但系其实 Elizabeth David 冇用过 Mediterranean Cuisine 呢个名词,只系讲 Mediterranean "food", "cookery", "cooking",佢亦都比较集中讲 法国菜、意大利菜、西班牙菜、希腊菜,但系依家 Mediterranean Cuisine 已经讲紧包括围住地中海嘅好多国家嘅菜肴,当中仲有葡萄牙、又有中东国家、北非国家;另外 Mediterranean Cuisine 跟 Mediterranean Diet 系唔一样嘅概念,想知道多啲就要自己上网睇吓🤣蟹肉沙律配牛油果+芒果莎莎酱 Duo of Crab Salad :似一个蟹肉 Tartare,再加切碎咗嘅牛油果同埋芒果莎莎酱,几好味,同埋都
将军澳朋友带咗我嚟呢间主打地中海菜嘅餐厅🍽️食晚餐🤣
蟹肉沙律配牛油果+芒果莎莎酱 Duo of Crab Salad :似一个蟹肉 Tartare,再加切碎咗嘅牛油果同埋芒果莎莎酱,几好味,同埋都几饱肚🤣;材料其实有 Creamy Zesty Crab Meat, Avocado, Mango Salsa 😊
烤比目鱼 Grilled Flounder:比目鱼鱼皮外边黑黑哋青青哋色好似系落咗啲香草🌿,切开鱼肉就系白色,肉几鲜甜、美味😋
意大利🇮🇹香草🌿炖饭酿珍宝鱿鱼筒伴南意大利汁+新鲜香草 Stuffed Jumbo Calamari:珍宝鱿鱼🦑真系好大只,鱿鱼肉炖煮到软腍腍,里边酿入咗炖意大利饭🇮🇹,少少 al dente,啱我胃口😋;酱汁系好浓郁嘅蕃茄酱汁😋
Fizzle Swizzle:材料包括 Fresh Passion Fruit, Coconut, Pineapple, Citrus, Seltzer;都几甜,所以饮得好开心🤣
Fresh Guava Juice:新鲜番石榴汁好好饮😋