2021-08-24
今日同朋友系尖沙咀睇完戏有d肚饿,就系附近商场找间餐厅坐吓医吓肚先,见到呢间环境几舒服几吸引就入呢间坐吓休息吓,睇餐牌都几多嘢拣,见系下午茶时段又唔想食噤饱,有个afternoon tea set几啱食,就叫佢试吓啦送到枱时见佢卖相好吸引好高贵即时觉得自己好似升格左,个tea set有十款小食,5款咸,5款甜,因为系2人餐所以每款有2件,我哋就试晒d咸先再试甜,餐饮选左:冻Mocha和葡萄柚冰茶肉燥酥盒:台式肉燥,肥瘦适中,美味可口,酥皮松化,唔油腻烟鲑鱼三文冶:将白方饱切成一囗size,入囗软绵绵,烟三文鱼咸味适中黑松露酥饼:班㦸烟烟韧韧,衹系黑松露太少唔够香浓台式盐酥鸡粒:入囗囗感似西柠鸡,淋上黄芥茉沙津酱,香滑惹味墨汁干贝吐司:干贝鲜甜嫩滑,连埋吐司一齐食,上软下脆,双重口感迷你舒芙蕾班㦸:手工精致,将金箔布在黑糖珍珠上再放在班戟上,连同舒芙蕾和少少吉士一齐食,囗感美味松软迷你烤布蕾:同焦糖炖蛋一样,香浓嫩滑迷你热情果挞:酸酸甜甜好醒胃,而且食到果挞里面好似有鹅肝味,口感复杂,但好好味法式黑芝麻烤布蕾挞:底层系朱古力脆饼,中间个层系黑芝麻慕丝,而最上层系炒香左嘅黑芝麻薄脆,入口真
肉燥酥盒:台式肉燥,肥瘦适中,美味可口,酥皮松化,唔油腻
黑松露酥饼:班㦸烟烟韧韧,衹系黑松露太少唔够香浓
台式盐酥鸡粒:入囗囗感似西柠鸡,淋上黄芥茉沙津酱,香滑惹味
迷你烤布蕾:同焦糖炖蛋一样,香浓嫩滑
法式黑芝麻烤布蕾挞:底层系朱古力脆饼,中间个层系黑芝麻慕丝,而最上层系炒香左嘅黑芝麻薄脆,入口真系好香浓嘅芝麻味,非常浓郁,呢个超好味
葡萄松饼:口感松化,冇油腻感,点左红莓酱比较美味
冻Mocha:奶沫和咖啡嘅比例适中,朱古力份量同样适中,入囗唔会太浓朱古力味
葡萄柚冰茶:柚味浓郁,酸酸甜甜,清凉解喝