2009-06-30
星期五, 朋友突然来电, 说刚在美银办完事, 打我食lunch, 时正下大雨, 都是在金钟既商场群体, 找地方食饭啦. 上次经费 Pacific Place的 Metropolitan Cafe, 看过价钱同食物都成正比, 同同事说过找个中午得闲少少过黎食. 但咁啱有老友过到黎, 就提早试一试吧.地方其实的几细下, 亦真的只是一间Cafe 仔. 快餐形式经营. 我叫了一个白汁蘑菇螺丝粉, 而朋友点下一个XO酱炒乌冬.一看卖相, 我笑言朋友叫的是不是上海粗炒, 我试了一口, 果然是上海粗炒既味道, 只不过面条由上海面, 变成鸟东而已. XO酱, 完全食唔出.反而我的白汁蘑菇螺丝粉仲可以, 够Creamy, 汁又没有过量. 清淡味道, 加上白汁的忌廉口感. 不差.地方, 其实非常的浅窄, 朋友身型较大而坐得非常不舒服. 而且, 附上60-70多元换来一碟只石以叫好OK既意粉, 唔系几值. 喊一下都要.