餐厅: 勇記海南雞
资讯:

2024-10-15 437 浏览
#勇记海南鸡 早几年前已经听闻喺红磡非常出名嘅勇记海南鸡喺上环开分店,当时有唔少媒体报导,有次行过未开门都见到人龙,真系怕咗。之前行过见佢冇乜人排队,就谂住去试下。以防万一都系十二点前去到,真系唔使排,不过就一定要搭枱,因为都已经有好多客,虽然店舖好似好忙,但店员认真mode得嚟仲保持到基本礼貌,唔系一味话忙赶客咁款。两大名物泰式海南鸡饭同椰子鸡汤$66,汤系好够热,啲烟系咁涌出嚟,好多椰子不过好硬食唔到,但离远都闻到有椰子香。鸡汤非常浓郁好够味,留意到应该系接近全场都叫椰子鸡汤。期待已久嘅海南鸡饭,海南鸡斩得够大件亦比得几多,唔同部位都有,最正当然系鸡髀位,但空口食一啖有种白切鸡嘅感觉,除咗鸡翼比较入味,其他底味比较淡,味嘅来源嚟自泰式辣酱,够辣惹味好食。本身对勇记都有啲期望,因为曾经被形容为海南鸡天花板,今次食过确实系好食,但未至于神级,嫩滑程度同底味调教未算最好。加上环境唔大名副其实系一间小店,坐得唔算舒服食完就要走。勇记海南鸡上环苏杭街102号江宁大厦地舖
#勇记海南鸡

勇记海南鸡