2023-08-25 533 浏览
Elements几个月前开咗呢间新嘅日本餐厅喺溜冰场上面,Habitu隔离装修好光猛,有部分位系喺铺入面,部分枱系就咁set up喺商场顺带一提,佢啲猪猪摆设好得意(*≧ω≦)想试晒呢间餐厅嘅招牌,梗系一个饭一个面一个咖哩一个原味同咁叫~✧ 特选吉列厚切里肌猪扒定食($208,转乌冬再+$20)虽然佢本身有个吉列猪柳餐可以直接配乌冬系平少少($188)但嚟到第一次梗系试佢最靓𠮶只猪肉啦定食好丰富有4样嘢 — 猪扒、饭、味噌汤、泡菜/渍物猪扒方面menu有讲到用熊本豚肉🐖首先慢煮咗先,跟住再拎去炸颜色唔系真系太pinky但好食系真,吉列𠮶层皮几厚又松脆唔会散收收,肉质绝对唔系老et et而系肉嫩多汁(*´꒳`*)再赞下佢地有网架垫高个猪扒keep住脆滑好细心~至于个乌冬我就唔系太喜欢喇,纯粹因为佢刨咗啲瓜喺面头令到个汤乌冬有pickles味..另外仲有紫菜同葱但可能大家去食会钟意呢种多重口味嘅汤面?✧ 咖哩吉列厚切里肌猪扒定食($228)定食同样包咗4样嘢 — 猪扒、饭、味噌汤、泡菜呢个set多一样嘢— 大大堆椰菜丝(可以无限添)主角🐖上面都提过喇,但呢个虽然冇网架垫高佢都冇俾咖喱浸淋到
Elements几个月前开咗呢间新嘅日本餐厅
喺溜冰场上面,Habitu隔离
顺带一提,佢啲猪猪摆设好得意(*≧ω≦)

✧ 特选吉列厚切里肌猪扒定食($208,转乌冬再+$20)
虽然佢本身有个吉列猪柳餐可以直接配乌冬系平少少($188)
但嚟到第一次梗系试佢最靓𠮶只猪肉啦
定食好丰富有4样嘢 — 猪扒、饭、味噌汤、泡菜/渍物
猪扒方面menu有讲到用熊本豚肉🐖
首先慢煮咗先,跟住再拎去炸
颜色唔系真系太pinky
再赞下佢地有网架垫高个猪扒keep住脆滑好细心~
但可能大家去食会钟意呢种多重口味嘅汤面?
特选吉列厚切里肌猪扒定食
✧ 咖哩吉列厚切里肌猪扒定食($228)
定食同样包咗4样嘢 — 猪扒、饭、味噌汤、泡菜
呢个set多一样嘢— 大大堆椰菜丝(可以无限添)
主角🐖上面都提过喇,但呢个虽然冇网架垫高佢都冇俾咖喱浸淋到
呢个set仲包咗样嘢系本猪第一次试 — 炸蛋,因为喺本猪眼中蛋系一样比较滑嫩湿润有水份嘅食材,实在想像唔到揾油炸干佢会变成点🥚
结果虽然个卖相麻麻,但好惊喜地炸完都仲系溏心蛋( ´▽`)
调味就冇特别但overall都觉得好食
咖喱就微辣非常日式🍛
咖哩吉列厚切里肌猪扒定食
✧ 完熟水蜜桃汽水($48)
食炸嘢想叫返枝汽水中和下唔好太热气🥤
好饮呀桃味好出嘅一枝汽水🍑