2018-09-07
今晚同左我朋友去左616牛肉火锅专门店打边炉,其实之前去大围食饭见到呢间舖头既装修几靓仔,好有怀旧特色,已经好想试下(外貌主义协会会长)XD今晚终于有机会试下,估唔到唔止舖头靓仔,d牛又真系几好食,质素高,而且d牛肉价位大约$48-68,真系性价比高!!我好钟意d有details 既舖头,唔只系食物,食具,甚至系服务。一开始order左野食,就拿拿临去“混酱“啦~发现佢有d特色酱油,包括“鲜牛油酱油“同“秘制牛肉汁“,咸咸地又有d牛肉味,比起普通既豉油,多d层次。番埋位就发现有个漏豆,原来系保证20分钟内d野食会到齐,确保大家唔会等到燥底,岩晒我地d咁忙既香港人。 我地拣左牛骨清汤,念住清清地试真d牛肉味。我自己最钟意食澳洲和牛-三角柳,牛肉同脂肪比例均匀,雪花分布平均,口感一流,入口即融,牛味浓郁。封门柳,几有口感,有咬口,牛肉都好juice。 美国天然-肩胛翼板我觉得牛肉味系最浓郁,口感几滑。澳洲和牛-牛胸肉,脂肪比例高d,哈哈,减肥既我唯有食少d慢煮牛筋腩-其实d牛筋同牛筋腩一早已经系都煮熟左,d牛筋好软淋淋。紫菜卷-紫菜味既响铃,放左落边炉2秒即使攞起,入口即溶,好味。油麦菜用
我地拣左牛骨清汤,念住清清地试真d牛肉味。
封门柳,几有口感,有咬口,牛肉都好juice。
美国天然-肩胛翼板
我觉得牛肉味系最浓郁,口感几滑。
澳洲和牛-牛胸肉,脂肪比例高d,哈哈,减肥既我唯有食少d
油麦菜用个好可爱既盆装住,d菜份量都足够,塞到满满。而且油麦菜好新鲜。油麦菜配打边炉真系好夹。
菊花桂圆露-清甜解渴,好饮!
以食物质素及性价比来说,616 火锅真系唔错,下次会再黎试试其他菜式。