2019-06-20
知我中意食仙草,朋友话系大角咀有一间新开好好食,本身嫌有啲远,但佢讲到好好味咁就去一探究竟。基本上每一碗都会有:芋圆、仙草、薏米、白玉、(黑糖),另外就睇你拣咩口味再加材料,咩味都系$36。点解我话佢好食又抵食过深水埗个间,因为佢真系好足料,仙草份量多,见图都知好满,而且仙草系较大块、不会容易碎掉、有口感又滑溜,而不是很稀很薄很水的感觉(不排除有人喜欢这种)。加上佢唔会落冰,成碗都无乜糖水咁济;仲要有薏米、白玉加强成个口感,芋圆又烟韧不会太淋。所以食碗36蚊好食满足,好过食26蚊但无乜食过咩落肚的糖水。桂花仙草芋圆 $36 |桂花味好香,除左因为有真花,系因为落左桂花糖浆,令成碗仙草都好清香和淡淡的甜味~本人非常喜欢传统仙草芋圆 $36 |传统就加左:红豆,唔系原粒红豆而系红豆蓉,所以味道香甜唔会无味,份量足够捞匀全碗,都好好食~
桂花仙草芋圆 $36 |
传统仙草芋圆 $36 |