俊轩越南餐厅 (中环)中环永吉街36号永吉利商业大厦地下E号舖约咗个旧同事系港岛食晚餐,佢问我食乜,我二话不说就谂起呢间越南嘢,我之前嚟食过觉得好好味,想带多啲人嚟品尝下,因为真系越南人去煮,食得出个种心机同功夫海南鸡半只 $118呢个海南鸡真系好食到竖起拇指,食过咁多间海南鸡,呢间真系我食过咁多间嘅最好味,鸡肉系嫩滑到不得了,又有鲜味,鸡皮又够弹牙,唔洗点调味已经够哂好味,食过包你难忘招牌牛油蒜香鸡翼 $80呢个菜本身已经够出色,呢度仲可以发挥到淋漓尽致,满满炒过嘅洋葱铺系鸡翼面,最钟意食洋葱嘅我见到都流口水,鸡翼咬落香脆可口,咬落去小心俾鸡汁焫亲个嘴,重蒜蓉同牛油味,非常惹味,食到停唔到口越式生牛肉汤河 $76生牛肉铺满满,完全见唔到河粉嘅存在,将生牛肉浸落热辣辣嘅浓骨汤,要快快拎返上嚟,如果过熟就唔好食啦,河粉又够滑,汤一饮就知系长时间熬制,好味到将成碗汤饮晒
俊轩越南餐厅 (中环)
中环永吉街36号永吉利商业大厦地下E号舖

海南鸡半只 $118