2017-06-30
小妹晏昼又唔知食乜好,行过苏杭街见到有间新开既餐厅,似系轻食cafe型,睇餐牌好似主要系卖soup,有蘑菇🍄、红菜头等,款式都几healthy下,睇离唔系乜西汤都落劲多cream既,于是决定行入去试下。里面装修都几阔落,播住jazz music 坐落好舒服,系同friend倾计hea下既好地方。叫左个最多野食既soup stew set,想食个咖哩stew下午茶时咖啡纵可以免费续杯,所以好果断咁选择饮冻啡。店员介绍红菜头汤好好卖,虽然个名伏伏地,不过小妹一向好有冒险精神,一于就试左距!个set跟饭或者法包,个法包好似几靓下所以就决定试下。stew & bread个咖哩好多蔬菜五颜六色好靓啊有莲藕、日本绿皮小南瓜、椰菜、西兰花,好钟意啊不过,个法包得一件实在太少,几啖就食晒,早知就选饭。希望可以配多一件包啦!ice Coffee杯coffee用Mason jar装感觉好“高大上”😂😂 店员介绍系drip coffee来的,唔系专业人士冇咁多研究。牛奶同syrup可以自己加,少饮斋啡的我加做小小syrup,意外地发现真系唔错饮beetroot soup唔记得影sorry紫红色既汤面头有些少
stew & bread
ice Coffee
beetroot soup
唔记得影sorry紫红色既汤面头有些少feta cheese,“笔”起身个texture杰杰地,似用blender打碎d红菜头,底有几多红菜头粒。
本以为红菜头会偏腥,但系个汤出乎意料地鲜甜完全改变左我以前对红菜头几感觉。配上咸咸地既feta cheese又多左层口感 good good.
overall系间唔错既café,好食又舒服,服务又好,希望新开小店可以继续keep住落去啦