2023-11-15 18 浏览
#搞串个pantry近年香港越来越多精致嘅 #台湾菜 🇹🇼, 附近都分分钟有一间喺左近💈。今次我哋就嚟到 #北角 #炮台山 一带💥。喺好多嘢食嘅宏安道附近🚦,有一间又有锅物♨️、又有面、又有卤肉饭🍚、又有台式小食嘅舖头😆,一于去试下啦。🍱花莲小食拼盘($88)有齐晒九宫格🌼唔同嘅嘢食。所以嗌呢个拼盘,已经可以试均差唔多所有Menu有嘅台式小食😍。酥炸系列好香口,调味都几惹味😋。花雕鸡卷嘅花雕酒味几浓🍶,好特别。麻辣系列就够晒刺激🌶️。🍜古早卤蜜汁排骨配手工面($68)汤底味道好浓郁,配埋面食好开胃🤤,面系比较粗嘅手工面条,好有咬口🫦,口感唔错。排骨🐷真系好好,因为外面脆身嘅炸皮,吸收咗甜甜香香嘅汁🍬,好似食紧脆脆焦糖嘅感觉🍭,好开胃。♨️泡菜豚肉豆腐锅(宽条薯粉)($118)我哋拣咗小辣😛,辣味温和,啱晒我哋。不过同时间泡菜🇰🇷嘅香味都好出,成个汤底,以致都系一齐煮🔥嘅配料,都吸收咗泡菜嘅特色香味🥬,味道唔错。
#搞串个pantry

🍱花莲小食拼盘($88)

🍜古早卤蜜汁排骨配手工面($68)

♨️泡菜豚肉豆腐锅(宽条薯粉)($118)

2023-11-14