2024-11-02 192 浏览
依家天气开始转凉,又突然好想食越南粉,今日系尖沙咀收工,就决定近近地去the one揾食,呢到有间好大间嘅越南餐厅,之前食过都几好食。一坐低即刻叫咗我最钟意嘅鲜虾米子卷,呢度有好多菜,完全系我钟意嘅清爽口感,加埋啲虾真系好大只,以呢个价钱我觉得好抵食。来到之后发现佢地有个seasonal memu,系 限定小黄牛肉粉系列有匙炳 /吊龙 /雪花嘅option。我最后拣咗要吊龙,然之后想讲佢真系好嫩滑,好重牛味,配埋佢清清地嘅汤底,真系觉得好正。朋友都话佢要嘅生牛肉粉好好味,汤底唔似落咗好多味精。好钟意呢度个串烧系包晒三款肉,可以一次过食晒牛鸡,而且烧得好好味,真系有喺泰国食嘅风味。最后都想食得健康啲,所以点都要食返啲蔬菜,就叫咗个蒜蓉炒椰菜苗,炒得好有镬气,nice!