2024-04-10 96 浏览
我哋今次嚟到尖沙咀试下特色异国菜🍴。我哋就拣咗一间几有人气嘅印度菜餐厅🇮🇳,里面华人、白人、印度人顾客都有🙌🏻。同埋都有特色打卡菜式,我哋就一于试下啦😝!.🍗Chicken Lollipop 鸡肉棒棒糖($80)我哋最推荐呢款💕!香料腌制嘅味道好香,而且调味适中,好啱口味😋。而且红色嘅酱料好有特色,而且炸得好酥脆,点埋甜甜酸酸嘅酱好味😆。.🐟Fish Tikka 鱼($180)里面系一大块鱼扒🫦,食落去每一啖都系满满嘅鱼肉。酱料就系好有印度特色嘅丰富香料味道🌿,亦都有加一啲酸奶乳酪调味。.🐔Butter chicken masala 黄油鸡咖哩($120)呢款调味方法系印度好常见嘅味道,而且因为冇咁辣🤩,即使系香港人都容易接受。甜甜香香嘅味道💕,啱晒夹埋印度薄饼一齐食。.🥗Palak paneer 印式芝士菠菜 ($90)另一款好有印度特色嘅菜式。将菠菜打成蓉状🥬,然后配埋唔同香料,呢款就辣啲、惹味啲💥。里面亦都有印度菜常见嘅茅屋芝士🧀,切成细粒,好易入口,唔会过腻。.🧄Garlic naan 印度大蒜烤饼($40)整得几好,食落有煎香咗嘅脆口感觉🍳,同时间上面嘅蒜油好香。味道同埋口感
🍗Chicken Lollipop 鸡肉棒棒糖($80)
🐟Fish Tikka 鱼($180)
🥗Palak paneer 印式芝士菠菜 ($90)
🧄Garlic naan 印度大蒜烤饼($40)
整得几好,食落有煎香咗嘅脆口感觉🍳,同时间上面嘅蒜油好香。味道同埋口感都比起普遍印度餐厅有特色🌟,好啱配唔同嘅咖喱食。
🫓Butter dosa 牛油薄煎饼($80)
呢款绝对系打卡之选📸,劲大份,仲长过一只手臂。食落有牛油同埋烘焙嘅甜香味🧈,而且脆卜卜,口感特别。仲可以配几款唔同味道嘅酱汁㖭🥞。
🥭Mango lassi 芒果印度奶昔($40)
印度菜唔少得嘅梗系芒果奶昔😋。呢度奶昔嘅调味同样系中亚风格🍰,甜味比较重,不过同时间奶香同埋芒果味都好出。
2024-04-07
午餐