寻日同女友一行两人路经深水埗时想食下午茶 , 就去左北河街揾食 , 去左一间越南食店 , 老板娘好热情及热诚 , 一坐低就问我地系咪第一次帮衬佢地 !我地话系呀 , 佢就介绍左佢地热卖食品比我地 , 又会同我地讲唔驶叫咁多野食 , 咁我地就睇 MENU 啦 , 我叫左一个正常 SIZE 嘅香茅猪扒配风沙鸡亦捞檬 , $28蚊 , 跟饮品 , 女友就叫左一个迷你餐嘅越式虾胶扎肉番茄汤米 , $23蚊 , 跟饮品 ,跟手老板娘问我地试唔试吓 D 小食 , 春卷 $15 有三条 , 可以叫两条都得 , 价钱照除 , 再推介埋虾饼比我地 , $27 三件 , 不过佢惊我地食唔到咁多 , 所以帮我地写左一件 , 价钱又系照除 , 等左一阵 , 食物开始陆续黎 , 我本应一开始食捞檬先 , 老板娘先状就同我讲 , 食左 D 热野先 , 冻左唔好食 , 咁样我地就听佢讲食左热食先 , 春卷跟生菜 , 自己包黎食 ,春卷好脆 , 用米纸包好薄 , 但都好脆 , 虾饼食到有虾味 , 但又唔似泰式果种上好厚粉黎炸 , 食完呢 D 我就开始佢嘅捞檬了 , 配料及份量好足 , 猪扒腌得好入味 , 风沙鸡亦似牛
寻日同女友一行两人路经深水埗时想食下午茶 ,

就去左北河街揾食 , 去左一间越南食店 ,

我地话系呀 , 佢就介绍左佢地热卖食品比我地 ,

可以叫两条都得 , 价钱照除 , 再推介埋虾饼比我地 ,

配料及份量好足 , 猪扒腌得好入味 , 风沙鸡亦似牛油鸡亦 , 但冇咁油 ,

肉好嫩 , 女友果碗越式虾胶扎肉番茄汤米好好味 , 虾胶好弹牙 ,

番茄汤好够味 , 女友差唔多饮哂碗汤 , 之后都唔觉好口渴 ,

老板娘响我地食到尾声时包左两只外卖杯比我地 ,

话系越南咖啡粉 , 送比我地返去饮 , 不过我地好少饮咖啡 ,

所以唔识分好唔好饮 , 好饮过 SUPERMARKET 买果 D 啦 !

两个人共食左 $71 蚊 ! 个人觉得如果真系钟意食野可以去试 ,

如钟意食装修嘅就唔建议去了 !

2012-09-02
  • 蕃茄汤