2018-07-29
肥妹仔今朝出佐敦睇医生,睇完已经系十二点半,又到lunch时间!!行过官涌街见到呢间食北海道风味既拉面店,又几得意bor~都好,横掂肥妹仔未去过北海道,一于喺度试下咩叫北海道既拉面先~函馆迷你饭餐 $99呢个set只限星期一至星期五,如果肥妹仔早两日黎食一定会叫呢个,因为真系扺好多架!!!金味噌虾汤拉面 $95肥妹仔我叫咗呢个味噌虾汤口味,味噌同虾既味度一半一半,无话边样抢咗另外果个既味道!汤底颜色偏深色,汤面上有一层油脂,应该系虾油黎,好浓味! 呢个拉面有一只虾,竹荀,叉烧同溏心蛋!虾同叉烧不错,系大路货色,不过住溏心蛋真系流心,超好食!!!至于个拉面软硬适中,弹口,成碗拉面好好食!!!浓厚猪骨虾拉面 $100呢个系肥家姐叫既,个汤底肥妹仔饮咗一啖,真系不得了!!!鲜虾味爆出,反而豚骨味就不太突出,超级好饮,肥妹仔我系饮到心心眼,差唔多饮埋肥家姐成碗汤,哈哈!!!而呢款拉面既配料系同金味噌虾汤一样既,呢个拉面thumbs up!!!!炸鸡软骨粒 $50肥家姐叫既,因为佢好钟意食鸡软骨!!!鸡软骨炸到脆卜卜,佢既炸粉应该有调味过,洒上柠檬汁黎食好fresh又唔油腻,好正!盐烧牛舌$80
函馆迷你饭餐 $99
金味噌虾汤拉面 $95
浓厚猪骨虾拉面 $100
炸鸡软骨粒 $50
盐烧牛舌$80
呢碟牛舌不得了,非常弹牙,个牛舌唔厚唔薄,厚度啱啱好,洒上柠檬汁超级好食,无得输呀!!