2020-07-10 1137 浏览
今日行经过九龙城想食泰国菜,但系呢度最出名嘅几间都食过,所以决定试吓其他唔同嘅餐厅,结果比我发现咗呢间更加平,但有相同高质素嘅餐厅。一入去嘅时候,我同朋友即刻叫咗个椰青,呢度嘅椰青削得非常靓,而且仲包左一层保鲜纸,令到个椰青饮落嘅时候更加冰冻🥶,大热天时入一间餐厅,第一样嘢就系要去叫个饮品可以消暑解渴。之后我就叫咗一个生菜猪肉包,你食东南亚菜嘅时候通常都一定会点。而当中好食与否,就系去睇佢嘅猪肉炒得香唔香。呢间餐厅用嘅都系肥猪肉,再配上少少spicy嘅材料,加上一啲香菜,一齐炒。食开嘅时候唔会觉得好咸,会买生菜一齐食,生菜切得刚刚好,几整齐,就真系几好食。又再叫咗一个鲜虾份卷, $60 ,佢会切成四旧,都足够两个人食,份卷里面除咗有大虾肉,仲有好多嘅芽菜、香菜合并而成。连鱼露一齐食,食落去酸酸甜甜,又有种小清新,适合我呢啲钟意少少清淡嘅人。再之后就叫咗个呢间餐厅嘅自家制小食,浆爆虾丸,四粒夹埋要$98,价钱一啲都唔平,但原来整粒丸全部都系用虾肉打出黎,里面仲会加埋一啲猪肉汁,净系功夫都已经唔少。咬落去嘅时候,酱汁会即刻弹出嚟,都可以系一个几新鲜嘅体验。最后梗系唔少得香港糯米饭,芒果甜,

而当中好食与否,就系去睇佢嘅猪肉炒得香唔香。

咬落去嘅时候,酱汁会即刻弹出嚟,都可以系一个几新鲜嘅体验。

最后梗系唔少得香港糯米饭,芒果甜,糯米饭可以拣黑白两配,各有风味。
2020-07-09
  • 酱爆虾丸