2023-08-19
约咗朋友系荃湾聚旧,拣咗千色汇入面嘅泰国餐厅,餐厅装潢朴实,食物好味而且份量十足,价钱十分亲民。餐牌选择多多,而最抢眼一定系船面。船面有大船面同细船面(三碗唔同汤底)选择,第一次食船面嘅我比较贪心想试多几款汤底,所以拣咗细船面。船面汤系米粉配猪颈肉,牛汤底鲜甜有层次,有浓郁葱蒜香同淡淡金不换味,猪颈肉有焦香味,肉质爽弹。冬阴功汤系金边粉配牛肉片,冬阴功汤酸辣适中,好有泰国风味。麻辣汤系配河粉鸭血,鸭血够滑溜,而且麻辣汤都好出色,闻落好香麻味但食落麻同辣都好适中,唔会抢喉。木瓜沙律套餐加配小食或沙律只需22蚊,啱晒眼阔肚窄嘅食客。沙律唔会太辣,酸酸甜甜好开胃。海南鸡捞金边粉捞金边粉都系第一次见,味道偏酸甜,有轻微蒜味,金边粉湿湿哋但唔会太淋,海南鸡肉质滑溜。无骨凤爪套餐加配嘅无骨凤爪,无骨凤爪爽脆,酸酸辣辣好开胃。小食拼盘鸡枣外皮香脆,馅料juicy弹牙。春卷粉皮香脆,馅料口感丰富,有淡淡咖喱味。炸虾丸香口弹牙,泰式鱼饼弹牙juicy,有清新柠檬叶嘅香味。
餐牌选择多多,而最抢眼一定系船面。
木瓜沙律
海南鸡捞金边粉
无骨凤爪
套餐加配嘅无骨凤爪,无骨凤爪爽脆,酸酸辣辣好开胃。
小食拼盘
鸡枣外皮香脆,馅料juicy弹牙。
春卷粉皮香脆,馅料口感丰富,有淡淡咖喱味。