2014-05-06
一月底o既星期六下午,去完就快结业o既添财记午餐,再去九龙城广场睇下 Forever Friends 商场贺年装饰,搭车离开九龙城之前,去左衙前塱道o既潮州食品店元合买鱼蛋店内售卖各款潮州食品,好似各款潮州粿,萝卜糕,虾枣及蛳蚶,潮州人店舖梗系要做埋鱼蛋,见到有个用竹制成o既盘盛载炸鱼蛋及炸鱼片头,另外鱼蛋及鱼片头都分开有葱花同埋冇葱花两款听到店员话无论有葱花抑或冇葱花o既鱼蛋都系卖每斤$76,其实呢个价钱绝对唔平,呢间鱼蛋应该贵过一般街市冻肉店几多,不过听人讲佢地o既鱼蛋好好食,所以我打算买半斤有葱花炸鱼蛋试下,店员将一个竹盘内o既炸鱼蛋放入胶袋,再用磅睇下重量,磅过差不多半斤份量,店员话不如要埋竹盘内o个两粒,最后收我$42另外,临走前见到门口有好多腊鸭,原来元合农历新年前有腊鸭卖,听到店员话$72一斤,一只就大约$200,当时刚有新货返,若果买到返屋企要放腊鸭入雪柜,如果唔系放唔到过年,见到有人想同人夹份每人买半只添!鱼蛋拎到返屋企后,打开个胶袋大约有14粒,将部份葱花炸鱼蛋用黎煮面食,鱼蛋都算大粒,有几多葱,食落弹牙爽口,鱼味丰富但唔会腥,鱼蛋鲜甜,唔多觉有碎骨元合老板庄师傅黎
店内售卖各款潮州食品,好似各款潮州粿,萝卜糕,虾枣及蛳蚶,潮州人店舖梗系要做埋鱼蛋,见到有个用竹制成o既盘盛载炸鱼蛋及炸鱼片头,另外鱼蛋及鱼片头都分开有葱花同埋冇葱花两款 听到店员话无论有葱花抑或冇葱花o既鱼蛋都系卖每斤$76,其实呢个价钱绝对唔平,呢间鱼蛋应该贵过一般街市冻肉店几多,不过听人讲佢地o既鱼蛋好好食,所以我打算买半斤有葱花炸鱼蛋试下,店员将一个竹盘内o既炸鱼蛋放入胶袋,再用磅睇下重量,磅过差不多半斤份量,店员话不如要埋竹盘内o个两粒,最后收我$42
另外,临走前见到门口有好多腊鸭,原来元合农历新年前有腊鸭卖,听到店员话$72一斤,一只就大约$200,当时刚有新货返,若果买到返屋企要放腊鸭入雪柜,如果唔系放唔到过年,见到有人想同人夹份每人买半只添! 鱼蛋拎到返屋企后,打开个胶袋大约有14粒,将部份葱花炸鱼蛋用黎煮面食,鱼蛋都算大粒,有几多葱,食落弹牙爽口,鱼味丰富但唔会腥,鱼蛋鲜甜,唔多觉有碎骨 元合老板庄师傅黎自潮扬,佢曾经接受电台访问,佢话用门鳝,九棍及 (鱼或)鱼做鱼蛋系最靓,冬天o既鱼蛋系最靓,因为o的鱼比较新鲜及靓,至于夏天o的鱼蛋比较难造o的,要落多o的冰造
呢间专卖潮州食品o既元合系前面店舖后面工场,呢种形式o系香港真系买少见少,自从游轮码头开左之后,九龙城o的舖位升值,据闻而家间舖估计值七千万,俾你卖左间舖叹世界抑或继续包韭菜粿呢? 好担心迟o的周围都系莎莎药房米兰站呀!
日后去开九龙城,都会再黎支持下呢间潮州舖老店,试下买其他潮州食品