2020-11-07 1943 浏览
天气凉就心思思想食下粥,旺角有间几出名但唔算起眼嘅粥铺🥣妹记生滚粥品🥰铺头系喺 旺角花园街市政大厦 入面嘅 熟食中心🥘🍛👇🏻搭电梯上三楼直行入去就望到~全层熟食中心有好多唔同嘅餐厅,通常都系碟头饭、粉面𠮶啲,同埋呢间粥铺~大约十二点上到去,人未算多,可以随便咁坐~我就拣左呢个👇🏻“有利位置”望住佢地煮粥😆😆😆有好多款嘅生滚粥👆🏻亦可以比钱额外加料!除咗粥,仲有其他白灼小食👇🏻,一班人食就啱晒👍🏻👍🏻呢次试咗招牌爽鱼皮🐟想讲一小碗真系唔够喉😆一试就爱上😹整爽鱼皮系好花功夫,而且唔系个个可以整得咁爽口架~妹记呢个系非常之滑同爽脆👍🏻而且一啲都唔腥~冻冻嘅鱼皮配埋豉油同葱姜丝,系好食到停唔到口!提供嘅份量唔多,卖晒就无~除咗爽鱼皮,仲叫咗碗鱼腩粥🐟🥣价钱唔算贵,都有成六旧鱼腩😹鱼腩系爆香过再同粥一齐煮,所以都几香,同样都系无腥味👍🏻而粥底系用鱼汤煮嘅,好有鱼嘅鲜味,同出面食嘅唔同!😹绝对系返工午餐之选~

鱼腩粥

2020-11-05