2023-07-12 562 浏览
#搞串个pantry如果有外地嘅朋友嚟到香港🇭🇰,唔知大家会带佢哋去食乜嘢呢🧐?大家可能会带外地嘅朋友去酒楼饮茶🍵,又或者去扫街食吓小食,例如鸡蛋仔🍳、鱼蛋🐟、烧卖等等。仲有一样好local嘅嘢食,可以带外地嘅朋友去试吓,就系传统嘅港式烧腊💕。今次就嚟到一间位于#元朗 嘅传统港式烧腊餐厅,呢间餐厅最特别嘅系有#金钱鸡 呢道传统嘅烧味。金钱鸡系由肥瘦猪肉🐷加鸡肝🐔,将食材串成一串用火烧烤🔥而成,因为外型系圆形,再加上中间有个窿,就好似铜钱⭕️,所以比人叫做金钱鸡。而呢间烧腊舖啲烧味全部系自家厨房制造。今次就嗌咗🔴金钱鸡饭($61)、🔵叉烧烧鸭河粉($43)。金钱鸡饭🌟🌟🌟🌟🌟真系高度推荐金钱鸡😍,主要调味系靠蜜汁,外层涂上厚厚嘅蜜汁,经过烧烤🔥,变到好香,有啲边位焦焦地,更惹味😋。口感方面,因为有肥肉、瘦肉,所以食落口感丰富,即使系瘦肉,都好腍🤤。而鸡肝就偏粉,但因为有蜜汁嘅关系,所以无乜内脏嘅感觉🥳。整体非常好食,为咗呢个金钱鸡,愿意再嚟多次呢间餐厅💕!叉烧烧鸭河粉🌟🌟相对金钱鸡嚟讲,呢个就比较逊色啦😖。叉烧口感偏老,有啲难咬😬,而且可能浸住汤嘅关系,味道变淡咗。而烧鸭好啲,食落有鸭香
#搞串个pantry

金钱鸡饭🌟🌟🌟🌟🌟

叉烧烧鸭河粉🌟🌟
相对金钱鸡嚟讲,呢个就比较逊色啦😖。叉烧口感偏老,有啲难咬😬,而且可能浸住汤嘅关系,味道变淡咗。而烧鸭好啲,食落有鸭香味,口感都唔错,好腍😋。
2023-07-11
午餐