2019-11-13 2639 浏览
有次偶然喺网上见到一个德高望重嘅食评家对《Forkers》嘅赞赏,身为土瓜湾之友,梗系要身体力行支持下小店。Forkers位于两间《楚撚记》中间,西式嘅风格同走大排档路线嘅楚撚记截然不同。餐厅楼面唔算大,大概20-30个座位到,不过枱与枱之间 其实都几近,至少一定听到隔离枱讲紧咩。晚餐base系$298,包指定前菜、指定餐汤、指定主菜、任食配菜、甜品及餐饮。想配其他菜式呢,就要另外加钱。- #1 前菜 -西班牙黑毛猪拼盘不错吃,配上四片多士份量唔算大嘅前菜另外可以 加$38改配橡果饲养前腿 (36-month dry-aged)/加$68改配橡果饲养后腿 (48-month dry-aged)- #2 餐汤 -是日餐汤唔驶加钱嘅是日餐汤 - 忌廉南瓜汤,饮到南瓜蓉,唔错另外可以 加$68改配虎虾浓汤虾味好浓,只虎虾好大只🍤 - #3 主菜 -主菜嘅份量都足够,不过盛载嘅碟比较细只,所以卖相so-so唔驶加钱嘅主菜只有「美国牛肩」一款,我哋两个都加咗钱改配其他item西班牙棕毛猪肩胛 (+$98)西班牙棕毛猪以天然橡木果为主要食粮,唔使煮到全熟都食得。不过呢到就整得有啲太生,完全咬唔开。

想配其他菜式呢,就要另外加钱。

- #1 前菜 -
西班牙黑毛猪拼盘
西班牙黑毛猪拼盘
不错吃,配上四片多士
份量唔算大嘅前菜

- #2 餐汤 -
餐汤
是日餐汤
唔驶加钱嘅是日餐汤 - 忌廉南瓜汤,饮到南瓜蓉,唔错
虎虾浓汤
另外可以 加$68改配虎虾浓汤
虾味好浓,只虎虾好大只🍤

- #3 主菜 -
主菜嘅份量都足够,不过盛载嘅碟比较细只,所以卖相so-so
西班牙棕毛猪肩胛
西班牙棕毛猪肩胛 (+$98)
西班牙棕毛猪以天然橡木果为主要食粮,唔使煮到全熟都食得。
不过呢到就整得有啲太生,完全咬唔开。
餐厅都乐意为我哋整熟啲,整熟咗之后好味好多🤣,配上黑醋食都好好食。
法式油封鸭腿
法式油封鸭腿 (+$98)
呢个比较出色!
外皮香脆,肉质松软。
以好香牛油味嘅薯蓉作为伴碟,不错!

- #3.5 配菜 -
沙律
薯条
比较吸引嘅可能系呢到嘅任食配菜 - 沙律同薯条
不过实际上都应该唔驶添嘅,除非多人share/饮酒配薯条啦
不过佢哋九点半收炉,之后想添都无lu

- #4 甜品 -
甜品
是日甜品系芝士蛋糕,细细件做结尾啱啱好,配上餐饮唔会好漏,钟意!

- #5 餐饮 -
餐饮可以拣普通柠茶柠水咖啡奶茶,另外仲有earl grey tea可供选择。
我哋拣嘅咖啡同伯爵茶都好香,不错。

Forkers绝对唔系平民餐饮,不过识得包装,将啲贵价嘢用加钱嘅形式收埋咗
喺土瓜湾呢区,中环嘅价钱,未必系好吸引
贵价舖都比较少人会用现金付款,但呢到竟然冇得俾信用卡😑,结果好多枱都要用PayMe俾钱,如果无PayMe,就要行过一条街去揿钱,可以更加理想
虽然负责人解释系信用卡terminal系申请中,但睇番餐厅系今年年头开张,而家十一月都仲未搞得掂,未免太慢了吧😪
服务来说,餐厅有两位楼面,都唔算慢嘅,态度就冇咩特别,不过应该系即叫即整,上菜速度比较慢,菜于菜之间嘅时间有啲太长
埋单九百几蚊,感觉同样价钱,可以有更好环境、更好服务、更好质素嘅选择
我嘅总结论会系,丰俭由人、钟唔钟意就见仁见智啦,网上嘅食评真系当吓reference算哈哈(包括我𠮶啲🤣)