2010-09-25 54 浏览
虾子饼两个老友,大老远从将军澳跑入元朗揾我地食饭~𠮶两位都系识食之人,为免有损元朗呢个美食之区嘅形象,紧系要揾间口碑好嘅宴客啦之前有 fd 赞过呢间泰国菜,上嚟呢度又见几多好评,胆粗粗拉大队杀过去!咖哩软壳蟹~呢个系食过嘅 fd 推介!咖哩香而不辣!平常食开咖哩炒蟹要 'loon'壳,但软壳蟹胜在连壳都可以食埋,啱晒我呢种懒人 软壳蟹虽然浸响咖哩汁里面,但难得仍然松脆,正薄饼~唔油,但唔够香口。泰式生虾~d虾颇大只,鲜甜爽口,比同区其他泰国菜馆嘅出色!最令人回味嘅系佢个汁,酸酸辣辣,超级惹味,但其实都几辣。朋友A话应该系用鱼露、青柠汁、姜蓉、蒜蓉、泰国青辣椒......所炮制而成。朋友B简直想入去问个厨点整!可想而知呢个汁有几好味泰式拼盘~虾饼、鱼饼、虾春卷都普普通通,但平时拼盘中我最唔吼嘅香叶包鸡,竟然系最好食嘅!仲要系我食咗几十年泰菜、试过无数间泰菜馆之中,最最最好食嘅!鸡肉唔会好似其他泰菜馆咁烧到干柴柴,肉汁keep得住之余,仲要有鸡味呢下先难得嘛盐烧乌头~呢个系大惊喜 厚厚嘅海盐包裹住条乌头,用刀叉片起鱼皮,鱼嘅香味随住热腾腾嘅烟一涌而出,大家都忍唔住抢吃,但抢嘅系鱼皮!鱼皮虽
虾子饼两个老友,大老远从将军澳跑入元朗揾我地食饭~

软壳蟹虽然浸响咖哩汁里面,但难得仍然松脆,正

薄饼~唔油,但唔够香口。

盐烧乌头~呢个系大惊喜
 厚厚嘅海盐包裹住条乌头,用刀叉片起鱼皮,鱼嘅
香味随住热腾腾嘅烟一涌而出,大家都忍唔住抢吃,但抢嘅系鱼皮!鱼皮虽然无打鳞,但烧得够干身,加埋海盐,脆卜卜,惹味非常!难得鱼皮烧得干身,但鱼肉依然保持到鲜嫩,一d都唔干!朋友A话其实要做到咁系好考功夫同心机,时间要拿捏得相当准确,估唔到此等小舖都做得咁出色

马拉盏炒通菜~呢个系较为逊色嘅一道菜。通菜有点老,味道略嫌太淡。

男人聚埋少不免会饮酒,今晚就KO咗5支青岛(对我呢d唔饮酒嘅师奶,成旧水用嚟饮啤酒,真系可以叫多一至两个𩠌
)我就饮三色冰,都系普通啦。甜品系椰汁大菜糕,清清淡淡,如果可以重d椰汁味会更好!

整体上,呢餐都好满意

最紧要系好食又抵食,扣除饮品同啤酒,鱼虾蟹大餐都只不过系每位$100,平到朋友AB出咗门口都不停赞不停赞
三色冰
马拉盏炒通菜