2021-05-25
喺香港🇭🇰想揾间好食而又性价比高嘅日本居酒屋都唔容易~但我揾到啦!喺佐敦嘅渔正居酒屋真系好好食😋首先嗌咗开业优惠嘅日之雪花石蚝 🦪(真心抵食)配咗酸汁~别有一番风味!蚝肉厚身,肥美鲜甜,唔算爽口但系好creamy,海水咸味唔重,甜味突出👍🏻👍🏻👍🏻不过食蚝都讲个人口味👷🏻我就好钟意日本缟鲹池鱼薄切 好多块,好抵食又好好食😋必点呀!!食到鱼油嘅香,配酸汁开胃芥辣八爪鱼🐙我老公好钟意正常水准安康鱼肝 又系配左柚子酸汁我自己钟意食~正常发挥,口感细滑浓厚🤔唔算太咸味帆立贝、油甘鱼、三文鱼寿司🍣个油甘鱼几impress..鱼肉肥嫩肉厚👍🏻多油分!帆立贝好鲜甜👍🏻之后热食~清酒煮蚬蚬肉大大粒,完全冇沙,唔会有腥味!未够⋯个汤先系精粹,铿鱼汤加清酒,煮完蚬仲有一阵鲜味炸墨鱼咀,佐酒一流,唔会炸到好干👍🏻越食就觉得佢越好味鸡泡鱼干有点干😂有点焦香又系佐酒一流至于串烧,系居酒屋必食item牛舌串👍🏻好惊艳😱😱好Juicy..好淋,好香牛味,竟然烧得咁好味,一啲都唔夸(老公问我咩叫好惊艳😂😂)鸡软骨串同骨付猪肉肠都系好好食😋外皮金黄焦脆真系好钟意食呢啲香口嘢烧鸡皮饺子🥟纯粹觉得特别原来鸡皮就系块饺子皮几
首先嗌咗开业优惠嘅
日本缟鲹池鱼薄切
好多块,好抵食又好好食😋必点呀!!食到鱼油嘅香,配酸汁开胃
芥辣八爪鱼🐙我老公好钟意
正常水准
安康鱼肝 又系配左柚子酸汁
我自己钟意食~正常发挥,口感细滑浓厚🤔唔算太咸味
帆立贝、油甘鱼、三文鱼寿司🍣
之后热食~清酒煮蚬
炸墨鱼咀,佐酒一流,唔会炸到好干👍🏻越食就觉得佢越好味
鸡泡鱼干有点干😂有点焦香
又系佐酒一流
至于串烧,系居酒屋必食item
(老公问我咩叫好惊艳😂😂)
鸡软骨串同骨付猪肉肠
都系好好食😋外皮金黄焦脆
真系好钟意食呢啲香口嘢
烧鸡皮饺子🥟纯粹觉得特别
原来鸡皮就系块饺子皮
几特别,块鸡皮食到成口油
我个人本身食鸡唔食皮,都觉得可以😅
而老公就好钟意
喺香港,想揾到冲绳嘅感觉
来一碟苦瓜炒玉子豚肉 都不失为一个方法!真系好冲绳☀️🔥
㗳住块苦瓜都觉得hot ar!
我想讲,已经食咗好多嘢!
但无底深潭嘅老公觉得唔够
再来 稻庭乌冬(冻)
本身对佢冇期望,但食咗两条,发现好烟韧,弹牙咬口十足
忍唔住,虽然饱,我最后都食咗一半
老公食紧药,陪佢唔饮酒!
叫左雪梨同菠萝果汁🍹都清新好fresh
今次个post好长呀,因为我地真系食咗好多嘢~真系好好食~👍🏻👍🏻👍🏻