2021-12-07
尖沙咀出现咗一间地面food court~入面有几间餐厅, 今次就是咗其中一间「泰Grill」😍老板好热情,佢话比我知, 呢间餐厅系同泰国人crossover搞~ 所以又食到泰国嘅风味又可以食到串烧嘅味道👍🏼睇佢餐牌价钱唔算太贵, 食咗几样野劲饱~先至2百几蚊, 完全满足晒食欲👍🏼 food court嘅价钱嚟讲,可以食到高质嘅泰国菜, 都算几抵~不过呢度我估应该新开咗冇几耐, 所以人流唔算太多, 应该都冇咩人知道呢个地方,所以食嘅时候地方都几干净同埋舒适~1. 沙嗲串烧炒饭个串烧饭串烧劲得体, 三串大大串咁~ 再配两个汁比你点嚟食,完全满足晒串烧欲望, 个饭嚟讲就比较特别, 黏黏地黑糖? 定系酱油嘅味道? 应该系泰国嘅特色🤣2. 肉碎生菜包生菜包如果酸的会更加好, 酸度系自己放柠檬去调教嘅, 如果比多半粒我应该就啱晒😍 不过生菜包都几大份, 再配两块蒜蓉包, 够晒饱肚~3. 青咖哩鸡饭原本睇照片见到青咖哩比较水状, 以为会冇咩味道, 点知食落去有惊喜㖞😍 虽然佢系比较稀,不过个味道完全 非常浓烈, 有咖哩嘅辛辣味, 亦都有青咖哩嘅甜味, 两者嘅味道完全融合埋一齐, 所以都系几好食👍
入面有几间餐厅, 今次就是咗其中一间「泰Grill」😍
1. 沙嗲串烧炒饭
2. 肉碎生菜包
3. 青咖哩鸡饭
原本睇照片见到青咖哩比较水状, 以为会冇咩味道, 点知食落去有惊喜㖞😍 虽然佢系比较稀,不过个味道完全 非常浓烈, 有咖哩嘅辛辣味, 亦都有青咖哩嘅甜味, 两者嘅味道完全融合埋一齐, 所以都系几好食👍🏼 不过如果鸡可以多啲就好喇🤭🤭🤭
4. 猪颈肉
就系烧烤的猪颈肉, 不过佢会再比个汁你点, 酱汁都比较特别酸酸辣辣, 面头有一层唔知咩嘢, 应该都系泰国𠮶啲料🤭
整体嚟讲,成餐饭食到饱晒,先系二百几蚊, 值得去试👍🏼 最重要价钱唔贵, 而且质素几好~ 会再返去再食😁😁 不过地方比较隐蔽, 都系经过龙城药房睇化妆品,先会可能见到佢🥰🤣