2024-05-15 229 浏览
想上Muji,所以选择在朗豪坊食晚饭。Footcourt里面继续成朕PepperLunch味,决定拣外围店舖,最终被呢间劲大粒鱼肉烧卖吸引了。叫咗个Set,虾油虾球捞面,可以追加小食,加杯茶包冲茶,68蚊,合理价钱。菜圃虾油捞面,卖点虾头油,虾味一般,虾肉尚算爽脆。面似意粉多啲,有弹力嘅。根餐小食叫咗碗碗仔翅苣蒻面,味道ok,质地偏稠,料多,苣蒻形状质感都似凉皮多过似面。再追加小食墨西哥蕃茄鱼皮。老实讲,鱼皮就一般,但配芝士同墨西哥式莎莎酱咁嘅嘢,又几得意,似食Taco但又冇咁干,值得再试。单点埋最好奇嘅烧卖,真系好大粒,大粒过一般干蒸烧卖。鱼肉有点点像鲨鱼烧卖那种,但又实啲,整体还可以。但呢种份量,其实都不算「小食」了,根本大份过正餐,一个人一碟嘅话饱到第二朝。见有人叫咗跟餐小食咩菜圃烧卖,得两粒,即刻觉得30蚊6粒单嗌抵好多。见隔离枱叫咗封门柳,卖相相当唔错,下次会try try。
菜圃虾头油虾球拌面

碗仔翅

再追加小食墨西哥蕃茄鱼皮。
墨西哥蕃茄芝士脆鱼皮

虾油鱼肉烧卖

见隔离枱叫咗封门柳,卖相相当唔错,下次会try try。
墨西哥蕃茄芝士脆鱼皮