2019-09-18 48 浏览
深井比人既第一印象一定系烧鹅,今日衬住周末就梗系要走一转深井啦。唔知系咪临近中秋,陈记都比较多客,即使我地卜左位都需要稍等一会先可以入座。入座后我地就叫𩠌,今次就叫左烧鹅下庄、椒盐鲜鱿、啫啫通菜煲、招牌炒饭同埋例汤。烧鹅下庄虽然比例牌稍贵,不过就保证一定食到髀,陈记烧鹅比起出面烧味档买到既烧鹅唔同,闻起上黎鹅肉味十足,肉与脂肪比例适中,咬落重有一阵油香,而鹅皮烧得红红地咬落重有啲脆口添。另一个必叫既就系啫啫通菜煲,基本上每枱都会柯打,啫啫通菜上枱已经闻到阵阵既咸鱼香,咸鱼茸加通菜味道香浓而不肥腻,绝对系必点推介。其余柯打包括椒盐鲜鱿、招牌炒饭同例汤,同样出色,不枉今次远赴深井一趟。