2024-11-27
最近我去咗一间新开嘅小菜馆—兴旺厨房,听闻系由一位酒楼大厨开设,心里无比期待。佢哋主打三𩠌饭,当然我哋唔可以错过!今次我哋点咗虾、滑蛋同肉饼。虾:虾嘅新鲜程度真系令人惊喜,每一只虾都肉质鲜嫩,外皮煮得刚刚好,唔会过火,保留咗虾嘅原汁原味。配上佢自家制的酱油,味道更加凸显,真系一口咬落去,鲜味四溢。滑蛋:滑蛋就系另一个亮点!蛋液打得好幼滑,煮到恰到好处,口感柔软,入口即化。佢哋用咗少少嘅虾仁同葱花,增添咗香气,配上白饭,更加好味。肉饼:肉饼亦都唔容小觑,肉质松软,味道浓郁。佢哋用咗细腻嘅调味,令肉饼唔会太腻,反而有种回味无穷嘅感觉。搭配上一啲自家制嘅甜酱,简直系绝配。总体来讲,兴旺厨房嘅每一道菜都体现咗大厨对食材嘅用心同执著。环境舒适,服务亦都友善,无论系家庭聚餐或者朋友小聚,都非常适合。下次我一定仲会再嚟试下其他菜式!
虾:
滑蛋: