餐厅: 柞木炭家
优惠: 于此国泰伙伴餐厅用餐赚里 !
条款及细则:
须受其他国泰条款及细则约束。
2019-01-16 152 浏览
旺角T.O.P近年来开了好多餐厅,经过好几次一直都冇试过,今次就趁住天气再度转凉食个韩烧。【Summary】环境好,适合聚会,食物质素高,尤其推介前菜同韩牛。两个人食得好满足,性价比颇高。<极上新年套餐> HKD892【前菜】主调都喺甜味带辣,有芽菜、青瓜同茄子。大爱哩度嘅泡菜同茄子,味道甜甜地,唔会被辣味抢走晒,而芽菜就好香麻油味,但难得又唔会过油腻。【九节板】今晚第一个惊喜。之前未见过九节板,原来喺炸得酥脆的紫菜,盛载牛肉蟹柳等等各种配料。口感好丰富,咬落香脆可口。【魔法梳打&菠萝梳打】打卡一流的魔法梳打,饮落酸酸甜甜,到最后我都饮唔出喺咩哈哈。至于菠萝梳打,菠萝糖浆味道颇浓,很开胃。【韩式糖馅饼」】一开始以为喺pizza,食落又有啲似年糕。上面满满一层厚芝士,非常有韩国特色了😂味道咸甜得宜,烟烟韧韧好适合我。可惜芝士冇拉丝效果,以及如果可以加啲肉啊海鲜啊就更好了(我真喺当佢pizza咁来评价)【柞木炙烧韩牛海胆卷】今晚第二个惊喜

【Summary】
环境好,适合聚会,食物质素高,尤其推介前菜同韩牛。
两个人食得好满足,性价比颇高。

<极上新年套餐> HKD892

【前菜】

【九节板】
魔法梳打

【魔法梳打&菠萝梳打】

至于菠萝梳打,菠萝糖浆味道颇浓,很开胃。

韩式甜馅饼

【韩式糖馅饼」】

柞木炙烧韩牛海胆卷

【柞木炙烧韩牛海胆卷】
今晚第二个惊喜。原来包牛肉的,不只有生菜,薄荷叶也是佼佼者。韩牛油脂的油脂、细细一啖滑溜的海胆,再配上薄荷叶同紫菜,竟然可以搭配得咁好。薄荷叶掩盖了海胆的腥味,又突出左佢嘅鲜味,再中和左韩牛的肥腻感,当下真喺觉得自己从来未试过用薄荷叶包牛肉好蠢。

上等稀少部位

【上等稀少部位】1++韩牛
用个好古装剧的木盒装住,仲有冷冻出烟效果,好有gimmick,而且大部分都好厚切,够晒抢眼。专登问左侍应,边款喺咩部位。以下由最推介开始讲起:

牛胸腹(左上)👉🏻 非常肥美,颜色喺几款入面最浅,最易认。味道方面油脂香味最重,口感亦喺最软(不过不是最易咬,多少有些筋)我个人觉得略显有些太肥腻,鉴于我地留到最后先食,已经好饱,反而觉得有啲暴殄天物,未能够好好享受牛油充斥的快感。

并列第一喺牛梅花肉(中上)👉🏻雪花分布均匀,是几款中切得最薄的。口感同样柔软,油香味依然喺主旋律,但当然冇牛胸腹咁霸道, 香味亦稍有不同,有种独特又熟悉的焦香味。

然后喺牛肩肉(右上)👉🏻最好咬的一款,油香味继续比梅花肉再弱一些,但仍然主打。

牛肉眼盖(中下)👉🏻大大的一块,要切开。肉味最浓,油味终于退居二线。但略显有筋,稍微难咬一些。

牛舌(右下)👉🏻虽然只有一块,但极为厚切。虽不算很好咬,食得出有汁也已经很出色。

牛小排(左下)👉🏻对我哩种懒人来讲,牛小排太有嚼头了,不过喺几款入面肉味同油脂味最平衡的一款。

牛肠👉🏻一个星期前先听讲原来有牛肠可以食,今日就食到。不过唔知喺牛肠特色定我地手法不对,咬到我好攰😅点韩式辣酱几惹味,如果可以腌下再烧唔知会否更加入味。
酱油八爪鱼

【酱油煮八爪鱼】
好香的酱油味,咬落唔喺平时果种弹牙的,反而喺较为软身扎实。

【蔬菜拼盘】
我想略过。可能哩世都学唔识烧蔬菜...点解我烧足全程都好似烧唔熟啲南瓜片???不过烧冬菇同粟米真系好味(唯一烧得熟嘅嘢...)

💁🏻‍♀️环境清幽,可以选择室内或室外,我地选择室外,有种天台BBQ的感觉,好写意。唯一的坏处就喺会冇左抽风机,油烟飘去边,全凭老天爷的安排。

💁🏻‍♀️服务好好,会主动介绍翻点食(比如九节板)。上菜的速度唔会太急,可以慢慢食慢慢倾计。

💁🏻‍♀️食物出品颇为高质,之前一直唔算太中意韩国菜就喺怕样样嘢都辣,唔中意韩牛喺因为觉得佢不如和牛香又不如美国牛肉味重,今日试左柞木确实改观唔少,甜口的前菜以及有层次的韩牛都令我印象深刻。
魔法梳打
韩式甜馅饼