2024-05-25
位于南昌站附近嘅一间酒吧,早上以咖啡为主,夜晚就以酒为主,最近推出咗以东南亚为主题嘅Cocktail menu,当日同朋友食完晚饭去饮嘢倾偈,一次过试晒唔同风味嘅Cocktail,由轻饮到重,用味蕾畅游东南亚🥂台湾Style✨Sour Guava Highball 番石榴梅子高球酒感偏轻,饮落好清新,第一杯饮就最啱!以Tequila做底,加入清爽雪利酒、番石榴汁同Soda,带出微微香甜味道,杯边分别有话梅粉、辣椒粉、九层塔,每一啖都带出唔同风味~Cyclone Bitter 苦瓜菠萝旋风毡酒为基底,融合柚子甜酒、新鲜嘅冲绳苦瓜汁、菠萝汁,仲有自家制嘅海盐黑糖糖水,整体好清新易入口~一杯Cocktail结合咗几款水果味道,非常之夹,感觉好似去咗一转冲绳☀️Cold Brew Gardenia Tea 栀子花茶💕低糖之选香港代表嘅一杯Cocktail,以毡酒为基底加入冷泡栀子花茶调制,入口有淡淡栀子花香,后劲有酒感,仲有蜜桃甜酒嘅味道。Sticky Rice 糯米饭💕必试以泰国为主题,一睇外型就知系芒果糯米饭。将白冧酒、黑糯米酒融合芒果果茸同柠檬汁,味道香甜清新;夹埋椰子味奶盖一齐饮,好似食
酒感偏轻,饮落好清新,第一杯饮就最啱!
Cyclone Bitter 苦瓜菠萝旋风
Sticky Rice 糯米饭💕必试
以泰国为主题,一睇外型就知系芒果糯米饭。将白冧酒、黑糯米酒融合芒果果茸同柠檬汁,味道香甜清新;夹埋椰子味奶盖一齐饮,好似食紧芒果糯米饭一样。
Salted Soy Milk Martini 豆浆马天尼
模仿上海特色早餐咸豆浆,将Volka浸大地鱼粉后,加入豆浆、苦精同雪利酒,味道咸咸地带豆香;配两嚿细细嘅油炸鬼令造型更令体,好得意~
Stardust Penicillin 斑兰盘尼西林
最后一杯亦系最浓味嘅星马风味Cocktail,以whisky浸斑兰,融合柠檬姜汁甜酒、自家制咖吔酱糖水再on top加上开心果碎,饮落口感超丰富,酒感亦相对较浓。