2024-07-20
最近同埋屋企人一齐去左系马湾嘅挪亚方舟度假酒店💕 餐厅睇到青马大桥、汀九桥日夜靓景,好有feel❣ 酒店既丰盛阁餐厅最近推出咗🍽🫶🏻「味」游东南亚海鲜及烧烤自助晚餐,厨师配搭多种香料如香茅、喇沙,烹调出一系列酸甜香辣具异国风味嘅美食🤤😍进入餐厅前第一件引起我注意嘅就系佢哋户外特色嘅烧烤区🍖烧烤香味扑鼻而来,令人食欲大增😋即场有厨师为客人烧制美食,有美国安格斯牛肉眼、香烤羊架、烟熏扇贝、串烧等等,即烧即食,新鲜热辣嘅烧烤真系特别好食😋 自助餐仲有唔同种类嘅海鲜,包括波士顿龙虾、面包蟹、纽西兰青口同新鲜刺身寿司,海鲜同刺身都好鲜甜😋 热荤方面,我特别钟意佢哋嘅越式肉碎炒蓝青口👍咸鲜香口嘅味道令人一试难忘😋另一道菜 - 泰式卤水猪手,肉质软嫩入味,入口即化,非常好食😋仲有香蕉叶焗鲈鱼柳,配搭惹味独家酱汁烹调,肉质鲜嫩滑溜,正💕 食完咸嘢梗系要食甜品😍佢哋嘅甜品区,甜品选择都唔少,有Tiramisu,芝士饼等等嘅经典甜品,有任食嘅瑞士Movenpick 雪糕😍仲有东南亚特色甜品,泰式奶茶卷、菠萝椰子青柠条同班兰椰子布甸等等,味道浓郁甜润,非常满足嘅自助晚餐🙌🏻