2010-05-16
又是夜归的一天, 不过今次就唔系响深圳返, 系中环返. 早一个站落巴士, 寻食地点就即时改为福安花园. 要系马鞍山找一间local一点既食肆, 一定要离开两个大商场. 最近, 发现福安花园呢一个福地. 一个好新界feel既旧式商场, 在外面, local人自己开既食肆林立. 先后试过了一辉, 鸿福, 同面包城. 如同楼下既食友所说, 若不是local人, 真的没有人想得到, 福安花园商场既内室, 仲有可爱的非连锁, local 食肆.呢间茶餐厅, 晚饭时段供应小菜, 而且好似茶楼咁, 首先问你饮乜野茶. 之后, 给我的菜牌全是小菜套餐. 老板仔看见我得一个人才另外俾一张碟头饭, 炒粉面既牌俾我.研究了一会, 终于决定了叫一个豉椒牛肉饭. 出来时, 发觉份量上, 未够食. 再来多一客沙拉骨. 豉椒牛肉饭, 就是好简单的, 一碟碟头饭加上个豉椒牛肉汁. 味道虽有浓香的豉味, 但总觉得好hea, 茨汁多, 豉味过重, 淋得又不均匀. 不过作为一个普通既碟头饭, 普通咁食. 其实是可取的. 其后, 是我加叫的沙拉骨, 平常食开, 是炸好的排骨, 再用沙律酱, 热炒捞一捞. 说起来, 呢个沙拉骨
其后, 是我加叫的沙拉骨, 平常食开, 是炸好的排骨, 再用沙律酱, 热炒捞一捞. 说起来, 呢个沙拉骨比起个碟头饭仲hea, 只是炸猪扒, 揤上沙律酱, 就叫沙拉骨.......大佬呀....唔识整就唔好放紧menu上俾客人点食啦. 基本上, 我只系食紧炸猪扒配沙律酱. 我返屋企整炸猪扒/煎猪扒好食过你....成个晚饭令我非常之失望.
因为肚饿, 点都觉得有几分美味既, 但整体上, 呢间野系, 唔合格.