2019-06-11
山长水远从沙田去到西贡,好彩喺市场街揾到间好chill嘅cafe。其实上次黎到已经被佢装潢嘅简约同和风吸引咗,但事因假期都有唔少人,上次就冇入去,星期六朝早我同两个frd大概十点就黎到,谂住食个brunch,呢个时间就冇咁多人。入面坐得几舒服,墙上面嘅画好jeng,店员都几nice,成个气氛几chill,第一印象系唔错嘅。野食方面呢,我嗌咗一份蟹肉软包,avocado millshake,佢地就要咗一份all-day breakfast,咖喱乌冬,一杯果茶同樱花抹茶。我个frd话个all-day breakfas几唔错,个炒日本鸡蛋都几滑同几香。而我𠮶个蟹肉软包真心系几好食,唔知佢地嘅秘制酱汁系咩呢?加埋个滑蛋,成个软包真系好夹,几丰富又几特别,觉得冇黎错。我另一个frd嘅咖喱乌冬佢话系ok嘅,吉列大虾几脆,又唔会好油,流心蛋岩岩好,整体ok。avocado millshake好浓郁,啖啖avocado咁,果茶几清新,樱花抹茶嘅樱花味都好特别。老板最后好好人咁送咗一小碟芥末火箭菜比我地食,好神奇嘅系火箭菜入面本身就有wasabi味,问过先知原来系种嘅时候混合咗wasabi种子喺火箭菜到
老板最后好好人咁送咗一小碟芥末火箭菜比我地食,好神奇嘅系火箭菜入面本身就有wasabi味,问过先知原来系种嘅时候混合咗wasabi种子喺火箭菜到,慢慢培养出来嘅,因为我地都几饱,虽然芥末火箭菜好好食,最后我地都冇嗌到个芥末火箭菜沙律,搞到我地有啲唔好意思添,不过我地下次都会再黎试其他野食,呢件系值得再黎嘅,系几warm嘅一间小店。
「这世上有三样东西是别人抢不走的:一是吃进胃里的食物,二是藏在心中的梦想,三是读进大脑的书。」
野食唔错,环境舒服,又见到有书可以睇,黎一次呢度嘅经历系人地抢唔走噶。大満足!